Karlovarský kraj škrtnul dva ze tří projektů na vybavení nemocnic

24. 5. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Obnova přístrojového vybavení krajských nemocnic v Karlovarském kraji bude postupovat pomaleji. Zastupitelé Karlovarského kraje dnes na mimořádném jednání schválili jen jeden ze tří projektů, na které chtěla Karlovarská krajská nemocnice (KKN) získat evropské dotace.


Místo 202 milionů na nové přístroje tak může požádat jen o 86 milionů korun. Ředitel KKN Josef März ale nechce boj o evropské miliony vzdát, řekl po hlasování ČTK.

„Doufám, že se nám povede argumentovat dál, aby se projekty schválily na dalším zastupitelstvu. Výrazně se tím ale snižují šance na úspěch a zvyšují šance na to, že to kraj bude muset nakonec zaplatit ze svých peněz namísto darovaných,“ uvedl März. Podle něj se navíc může v dalších letech stát, že bez obnovy některých přístrojů se budou muset omezit služby pro pacienty.

Kraj by z celkových nákladů na koupi nových přístrojů pro nemocnice v Karlových Varech a Chebu dostal 85 procent později zpět. Zastupitelé ale měli obavy, aby kraj nevyčerpal peníze na investice v jiných oblastech. Podle části zastupitelů, a to nejen z opozičních řad, dnes zaznělo, že je nesystémové upřednostnit zdravotnictví před ostatními oblastmi, se kterými kraj počítá v seznamu svých investic.

Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Jakuba Pánika (ČSSD), který projekty předkládal, se sice jedná o riskantní krok, ale je to zároveň šance, jak získat peníze z cizích zdrojů. „Za dva za tři roky to budeme platit stejně, ale ze svého,“ argumentoval Pánik.

Podle radního Dalibora Blažka (HNHRM) však tím, že se nyní upřednostní projekty pro nemocnice, ostatní oblasti - školství, sociální věci a podobně - nebudou mít šanci se přihlásit do prvních výzev dotačních programů, protože kraj už nebude mít, čím předfinancování pokrýt. Podle Pánika ale projekty mají průběžné financování, a tak se finanční zdroje kraje budou průběžně i obnovovat.

Zastupitel Miroslav Plevný (Alternativa) upozornil na to, že pokud o dotace nepožádá nyní Karlovarský kraj, požádá o ně jiný, a tři miliardy z programu se mohou rychle vyčerpat. „Nevím, o čem se bavíme. Máme možnost za 30 milionů koupit přístroje za 200 milionů korun,“ uvedl zastupitel Miroslav Balatka (Alternativa). Jenže ani tyto argumenty část zastupitelů nepřesvědčily.

Podle Märze bylo mimořádné zastupitelstvo nutné, protože projekty se začnou podávat 31. května. Pokud by zastupitelé čekali na řádné zasedání 9. června, měl by kraj minimálně desetidenní zpoždění. „Nejsou to přitom zbytečné přístroje. Pokud je neobnovíme nyní, budu o peníze na ně za rok dva žádat. Vím koho, ale nevím, jestli na to budete mít,“ řekl dnes zastupitelům März.

Zastupitelé kraje dnes naopak zaštítili dva projekty na přístrojové vybavení nemocnice v Sokolově, kterou provozuje soukromá společnost Nemos. U nich ale nebudou zapojeny krajské prostředky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?