Karlovarský kraj ze svého navýší mzdy lékařům záchranných služeb

9. 11. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj navýší ze svého mzdy lékařům záchranné služby. Učiní tak přesto, že plošné zvýšení mezd lékařům slíbil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v memorandu po akci Děkujeme, odcházíme.


Ministr ale podle krajského radního Václava Larvy (ČSSD) neřešil v případě záchranných služeb, kdo by měl navýšení zaplatit, řekl novinářům. Kraj tak ze svých zdrojů zaplatí za letošní rok zhruba 4,5 milionu korun navíc.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD) kraj už v červnu zahájil jednání s ministerstvem a upozorňoval, že je třeba situaci platů lékařů záchranné služby řešit. Bezvýsledně.

Podle ministerstva zdravotnictví jsou to ale právě kraje, kdo má většinu nákladů záchranným službám platit, reagoval pro ČTK mluvčí resortu Vlastimil Sršeň. Financování záchranných služeb je odlišné od nemocnic.

Zatímco v nemocnicích hradí 100 procent výkonů zdravotní pojišťovny, u záchranek platí pojišťovny jen jednu třetinu nákladům, zbytek je na krajích. „V tuto chvíli neuvažujeme o tom, že bychom nějakým způsobem měnili úhradovou vyhlášku. Kraje jsou ze zákona hlavním financovatelem záchranné služby,“ uvedl Sršeň.

„Dobře si uvědomujeme, jak je obtížné získat lékaře s potřebnou atestací na záchranku, a stejně tak není jednoduché je tam udržet. Z toho důvodu jsme se rozhodli, že když na záchranáře s penězi na slíbené navýšení platů nemyslí ministerstvo zdravotnictví, dorovná jim platy kraj,“ uvedl Novotný. Podle Larvy asi 2,5 milionu korun musela najít v rezervách sama záchranná služba, dva miliony pak přidal kraj. To znamenalo navýšení mzdy lékaře o 8000 korun na jeden plný úvazek.

O dohodu s ministrem se pokoušela i Asociace Zdravotnických záchranných služeb ČR. Ani ta ale neuspěla. Předseda asociace Marek Slabý na odmítnutí schůzky s ministrem reagoval dopisem, podle něhož jsou záchranky často v situaci, kdy při zpoždění plateb od pojišťoven nemají na mzdy.

„Bohužel se v průběhu roku 2011 ukazuje, že zdravotnické záchranné služby jsou Vámi a všeobecně ministerstvem zdravotnictví považovány za segment péče dobře využitelný při argumentaci proti ostatním, nicméně dojde-li k diskusi o jejich dalším bytí a zejména finančním zajištění, stávají se opět nevýznamným prvkem zdravotnictví, který snadno profinancují (v rámci boje ústředí - kraje) krajské samosprávy,“ uvedl v dopise ministrovi Slabý.

Podle Larvy navíc není vyřešena ani otázka zvyšování mezd lékařům záchranek v příštím roce, kdy by podle memoranda měli dostat lékaři přidáno o dalších deset procent. Pokud ministerstvo nezmění stanovisko, bude to stát kraj asi čtyři miliony korun, ne-li více.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?