Karvinská epidemie úplavice pokračuje, nakazilo se pětileté dítě

8. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie úplavice na Karvinsku pokračuje. Hygienici totiž zjistili, že v holobytech Na Sovinci se nemocí nakazila pětiletá holčička. Nyní je v péči lékařů havířovské infekční kliniky…

KARVINÁ – Epidemie úplavice na Karvinsku pokračuje. Hygienici totiž zjistili, že v holobytech Na Sovinci se nemocí nakazila pětiletá holčička. Nyní je v péči lékařů

havířovské infekční kliniky. „Dcera to určitě chytila od sousedů, ti měli návštěvu ze Slovenska,“ řekla matka dívky Miriam Tulejová.

Podle ní jsou hygienické podmínky v ubytovně pro neplatiče otřesné. „Na několik desítek lidí tady jsou jen tři záchody. Po chodbách se válejí hromady špinavého prádla a v některých bytech přežívá i 17 lidí,“ postěžovala si žena, která před nedávnem přišla o podnájem.

S manželem a dvěma dětmi pak několik týdnů stanovala v Karviné u řeky. Město později pro rodinu našlo ubytování právě v holobytech.

Podle hygieniků se holčička nakazila stejným kmenem úplavice, jako lidé z karvinské kolonie Vagonka, kde nemoc řádila před několika týdny.

V kolonii se tehdy nakazily čtyři desítky převážně romských obyvatel. V nemocnici skončily i dvě zdravotní sestry, které přišly do styku s prvními pacienty.

Na následky nemoci v kolonii zemřela třiašedesátiletá důchodkyně. Ta zpočátku odmítala vyšetření, ale později dostala silný průjem a po několika dnech, kdy jí manžel léčil brufenem a paraleny, zemřela na následky dehydratace a zápalu plic.

Úplavice je podle hygieniků silně nakažlivá nemoc. Lidé v ohrožených oblastech by měli přísně dodržovat základní hygienickénávyky. „Hlavní je, mýt si ruce,“ říkají hygienici.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?