Karvinsko: Ředitelé nemocnic vidí situaci jako bezvýchodnou

19. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Na otázku, jak to bude vypadat v nemocnicích v Havířově a Karviné-Ráji, respektive v Orlové po 1. březnu, zatím nikdo nezná přesnou odpověď.


Ředitelé nemocnic v Karviné-Ráji, Havířově a Třinci-Sosně mají podle instrukcí kraje jednat o zabezpečení akutní péče pro pacienty v rámci tzv. územní nemocnice, ovšem podle ředitele karvinské nemocnice Petra Kovaříka není moc důvodů k optimismu.

„Nikde nebude dost lékařů na zajištění akutní péče. Plán tzv. územních nemocnic není životaschopný. Každopádně situace se může měnit prakticky každý den, takže uvidíme,“ prohlásil včera ředitel Nemocnice v Karviné-Ráji Petr Kovařík.

Z karvinské nemocnice se chystá odejít polovina lékařů, včetně sedmi primářů. Na jejich místa už ředitel vypsal nová výběrová řízení, stejně jako jeho kolega z Havířova Jan Ferenc. „V naší nemocnici podalo výpověď devět primářů.

Situace je vážná a řešení, jak zajistit po 1. březnu akutní péči, zatím nevidím,“ prozradil Ferenc.
Podle něj může za to, že situace došla tak daleko, ministr zdravotnictví. „Ministr musí začít s lékaři okamžitě jednat. Slíbit lékařům přidání platů třeba v horizontu tří let, prostě udělat alespoň nějaký vstřícný krok,“ míní Jan Ferenc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?