Kasejovice mají strach o lékaře

15. 7. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Mladým praktikům se na venkov příliš nechce. Odborníci se shodují, že bude hůř. Jihoplzeňské Kasejovice se potýkají s problémem, který už potrápil, trápí a nejspíš i trápit bude řadu obcí.


Tamní praktická lékařka jde na konci roku do penze a s náhradníkem za ni to zatím nevypadá vůbec dobře. Novým mladším praktikům se na venkov příliš nechce.

Kasejovičtí si nedovedou představit, že by o lékaře přišli. „Nechceme, aby zdejších více jak tisíc pět set pacientů zůstalo bez dosažitelné lékařské péče,“ říká starostka Marie Čápová.

A nejde jen o to – město totiž do rekonstrukce lékařského domu pořádně investovalo. „Budovu zdravotního střediska jsme koupili v roce 1996. Od té doby do ní stále investujeme. V roce 1998 město objekt za 1,1 milionu Kč rekonstruovalo, v roce 2011 provedlo další stavební úpravy za 2,4 milionu. Ve středisku je ordinace praktického lékaře a zubaře, dále sem zajíždí dětský a ženský lékař.

Město kromě investic do budovy přispívá tím, že lékařům hradí část provozních nákladů,“ dodává starostka. Dosluhující lékařka Hana Černochová říká, že největším problémem nejspíše je, že jsou Kasejovice daleko od velkých měst. „Kolegové, kterých jsem se ptala, by si představovali něco jiného. Ve větším městě, kde by jejich děti mohly chodit třeba i na střední školu,“ konstatovala.

Podobný problém Kasejovice poprvé řešily už před několika lety, kdy přišly o zubařku. Po několika neúspěšných pokusech nastoupil nový zubař před dvěma lety. Poté, co město koupilo vybavení ordinace. „Na jeden den v týdnu zajíždí lékař z Plzně, jsme rádi alespoň za to,“ tvrdí starostka.

Podle předsedy Okresního sdružení České lékařské komory Plzeň­jih Jiřího Wicherka je situace alarmující. „Od doby, kdy se naše strany a vlády usnesly, že za dostupnost zdravotní péče budou zodpovídat zdravotní pojišťovny, je to horší a horší. My jsme bezmocní, nelíbí se nám to a kritizujeme to, ale je to vše, co můžeme dělat,“ říká.

Věk praktických lékařů je podle předsedy Wicherka vyšší a vyšší, mladé posily chybí. „Většina z nich je v předdůchodovém nebo důchodovém věku. Až tihle odejdou, nastane možná něco jako vakuum. Praktici nebudou. As dětskými lékaři je to ještě horší,“ upozorňuje.

Wicherek obcím jednak radí, aby lékařům vytvářely co nejatraktivnější prostředí a pak aby naléhaly právě na zdravotní pojišťovny. „Ony jsou garant, je třeba je žádat o zajištění dostupnosti lékařské péče,“ míní.

Výběrové řízení

Žádost už Kasejovice podaly a začátkem července od Všeobecné zdravotní pojišťovny dostaly odpověď. „Pojišťovna požádá Plzeňský kraj o vyhlášení výběrového řízení na lékaře. Pak uvidíme,“ dodává starostka Čápová s tím, že budoucí lékař by ve městě zázemí měl více než slušné. Město mu velký byt se zahradou nabízí za symbolické nájemné, vstříc se chystá vyjít i v dalších věcech. Hlavně aby někdo nastoupil.

„Kasejovice mají dopravní vlakové spojení s Plzní – za hodinu vlakem, také leží na silnici I. třídy Plzeň­České Budějovice, mají veškerou občanskou vybavenost – základní i mateřskou školu, společensko­kulturní centrum, dva areály volnočasových aktivit pro všechny, poštu, úplnou obchodní síť. Nejsme žádný zapadákov,“ dodává starostka.

Mluvčí Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra České republiky Hana Kadečková říká, že pokud se do takového výběrového řízení někdo přihlásí, má pojišťovna okamžitě zájem smlouvu s ním uzavřít.

Lékaře nelze nutit

Pokud se nehlásí nikdo, je to problém. „Zdravotní pojišťovna má sice na jedné straně povinnost zajistit občanům dostupnou zdravotní péči, ale na druhé straně nemá žádný nástroj, jak 'donutit' lékaře, aby šel léčit právě tam, kde je ho potřeba. V takovém případě pak pojišťovna nabídne svým klientům seznam praktických lékařů v okolí, případně i zjistí, který praktik z okolí ještě přijímá nové pacienty,“ vysvětluje mluvčí.

Podle Kadečkové existuje i takzvaný statut malé praxe. „Zdravotní pojišťovny mohou praktickému lékaři, který má málo pacientů, ale je v obci potřebný, doplácet do průměrného příjmu praktických lékařů v ČR, čili zdravotní pojišťovny se mohou určitým způsobem i finančně podílet na udržení takové malé praxe. Samozřejmě je třeba splnit daná kritéria pro přiznání tohoto statutu,“ dodává Kadečková.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se při své dubnové návštěvě Plzeňského kraje nechal slyšet, že systém malé praxe neplatí pro všechny venkovské lékaře obecně. Na stáří lékařů upozornil tím, že asi čtvrtina z nich je starší pětašedesáti let, což podle ministra představuje „poměrně významné riziko“.

V Žinkovech našli

Stejnou potíž jako Kasejovice vloni vyřešili v Žinkovech. Také tam se zastupitelé báli, že o lékaře přijdou. „Loni jsme hledali,vypadalo to špatně,ale nakonec se povedlo a denně sem dojíždí mladá lékařka z Plzně. Jsme s ní velmi spokojeni,“ pochvaluje si starosta Jan Řežábek. Je rád, že obyvatelé nemusejí za lékařem do Nepomuku: „Do města máme velice špatné spojení. Autobus odjíždí brzy ráno a vrací se až odpoledne. Hlavně pro starší obyvatele by to bylo velmi nepříjemné.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?