Katův šleh recept: základ tvoří dobře opečené maso a zeleninová směs. Ten správný říz mu dodá feferonka

přidejte názor
Katův šleh s hranolkami
Autor: Shutterstock

Katův šleh je specialitou české kuchyně. Řadí se mezi tzv. minutky, jelikož ho můžete mít na stole už za několik minut. Jde o směs zeleniny a masa, která se obvykle servíruje s hranolky, rýží, bramboráčky nebo chlebem. Záleží pouze na vašich preferencích. To samé platí pro samotnou přípravu tohoto pokrmu a níže uvedené recepty, které si můžete doladit podle svého gusta.

Jedná se o klasické hospodské jídlo. Zkráceně se označuje jako kaťák, přičemž v jídelních lístcích můžete hospodský katův šleh najít i pod názvy čertovo peklo nebo pekelné nudličky. Tato pojmenování zdůrazňují zejména jeden rys pokrmu, a to jeho pálivost. 

Co se dozvíte v článku
  1. Katův šleh: recepty
  2. Tradiční recept na katův šleh
  3. Katův šleh s kuřecím masem – zdravější verze
  4. Co je katův šleh?
  5. Katův šleh recept – historie týkající se tohoto pokrmu
  6. Tipy k přípravě katova šlehu

Katův šleh: recepty

Jak byl kdysi katův šleh populární a nacházel se prakticky na každém jídelním lístku, dá v současnosti mnohdy práci ho někde objevit. Pokud si na něj však chcete z nostalgie zavzpomínat, můžete si ho snadno připravit sami. Stačí se řídit některým z níže uvedených receptů. 

Tradiční recept na katův šleh

80 minut
4 porce

Katův šleh si připravíme z vepřového masa a zeleniny. Patří do něj také kečup, ale je možné ho nahradit rajčatovým protlakem a drcenými rajčaty. Skvěle pak chutná katův šleh s bramboráčky, ale třeba i obyčejným chlebem. Kdo by měl zálusk na katův šleh z leča, stačí, aby místo dvou paprik použil jednu a k tomu přidal zhruba 200 g sterilovaného leča bez nálevu.

Ingredience

  • 600 g vepřové kýty,
  • 2 velké cibule,
  • 2 červené papriky,
  • 1 až 2 feferonky,
  • 2 stroužky česneku,
  • 4 nakládané okurky,
  • 120 g kečupu (příp. rajčatového protlaku),
  • 2 lžíce worcesterové omáčky,
  • 2 lžíce sójové omáčky,
  • sůl a pepř,
  • voda na podlití (zhruba 150 ml),
  • Na zvážení: chilli koření.

Postup

  1. Začneme tím, že maso nakrájíme na nudličky. Následně ho osolíme, opepříme a naložíme ve worcesterové i sójové omáčce spolu se lžící oleje. Naložené maso necháme přinejmenším 15 minut odležet.
  2. Posléze na rozehřátém zbytku oleje maso zprudka restujeme do doby, než bude dozlatova opečené. Pak ho vyjmeme, dáme stranou a přikročíme k přípravě zeleninového základu.
  3. Nejdříve je třeba nakrájet na proužky cibuli, papriky i feferonku a na plátky ještě česnek. Poté cibuli vložíme do stejné pánve, kde se restovalo maso, a necháme ji osmahnout, dokud nezesklovatí.
  4. Jakmile cibule zesklovatí, dodáme k ní česnek, papriku s feferonkou a vše spolu necháme restovat dalších 5 minut. V dalším kroku ke směsi přidáme na nudličky nakrájené okurky a kečup.
  5. Zbývá ke směsi dodat maso, vše spolu pořádně promíchat a dle potřeby podlít směs vodou. Maso se zeleninou potom přiklopíme poklicí a necháme dusit zhruba 20 minut, než bude maso měkké. Na závěr směs opepříme a dosolíme, případně přidáme dle libosti chilli
Hodnocení
4.7 93x

Katův šleh s kuřecím masem – zdravější verze

60 minut
4 porce

Klasický katův šleh je přece jen poněkud těžký, proto uvádíme recept i na jeho odlehčenější verzi. Hotový kuřecí katův šleh pak můžete ještě posypat nadrobno nasekanou jarní cibulkou či petrželkou a doplnit o rýži nebo opečené brambory.

Ingredience

  • 500 g kuřecích prsou,
  • 2 červené papriky,
  • 1 větší červená cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 100 g drcených rajčat a 50 g rajčatového protlaku,
  • 2 lžíce sójové omáčky bez přidané soli,
  • 2 až 3 lžíce olivového oleje,
  • půl lžičky mleté papriky,
  • sůl a pepř,
  • chilli podle chuti,
  • Na zvážení: citronová šťáva.

Postup

  1. Ze všeho nejdříve si vezmeme kuřecí maso a nakrájíme ho na nudličky. Nakrájené maso osolíme, opepříme, přilijeme lžíci sójové omáčky a necháme ho alespoň čtvrt hodiny odležet. Nyní přijde na řadu zelenina. Na tenké proužky nakrájíme papriky s cibulí, zatí
  2. Na pánvi rozehřejeme olej a maso na ní zprudka orestujeme, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté ho z pánve vyjmeme a naplníme ji cibulí, kterou také krátce orestujeme. Následně k cibuli přidáme papriky, česnek a trochu chilli, přičemž zeleninovou směs restu
  3. Dále do směsi přimícháme drcená rajčata s rajčatovým protlakem a chvíli vše restujeme. Posléze směs podlijeme trochou vody a vrátíme do ní maso. Přilijeme zbytek sójové omáčky, případně zakápneme i citronovou šťávou, a dochutíme mletou paprikou, solí a pe
  4. Směs zakryjeme pokličkou a necháme přibližně 10 minut dusit, než maso nezměkne a zelenina lehce nezhoustne. Kdyby se vám směs zdála příliš řídká, odklopte pokličku a zkuste směs vařit na vyšší teplotě.
Hodnocení
4.5 68x

Katův šleh s brambory

Co je katův šleh?

Patří mezi levná a na přípravu poměrně jednoduchá jídla. Většinou se katův šleh zhotovuje z vepřového nebo kuřecího masa, kapie, cibule a worcestrové omáčky. Maso bývá nakrájeno na nudličky, popřípadě dochuceno kečupem, a na pikantnosti pokrmu dodává chilli či nakládané okurky. 

Ostrost pokrmu zřejmě dala vzniknout jeho názvu, který se připodobňuje ke katovu ráznému úderu. Podoba receptu se napříč restauracemi značně lišila a odvíjela se především od toho, jaké suroviny byly zrovna dostupné. Nejčastěji se přitom podává katův šleh s rýží, hranolky, ale třeba i bramboráčky či chlebem. 

Čevabčiči recept: Masová pochoutka, která je neodmyslitelně spojena s balkánskou kuchyní. Zkuste si ho připravit se smetanou a pita chlebem
Přečtěte si také:

Čevabčiči recept: Masová pochoutka, která je neodmyslitelně spojena s balkánskou kuchyní. Zkuste si ho připravit se smetanou a pita chlebem

Katův šleh recept – historie týkající se tohoto pokrmu

V minulosti ho provázela nelichotivá pověst, kdy právě jeho výrazná a pikantní chuť umožnila kuchařům do pokrmu „propašovat“ staré a neupotřebitelné kousky masa. Předností podomácku zhotoveného katova šlehu naopak je, že víte naprosto přesně, co se v něm nachází. 

Proslýchá se, že katův šleh vznikl na základě pokrmu připravovaného v pražské vinárně U Golema, který se zde nazýval Golemův hněv. Jeho tvůrcem byl Ivan Rebensteiger, ten ovšem namísto vepřového v receptu původně používal hovězí svíčkovou. Po jeho odchodu se katův šleh recept trochu poupravil, například použitím jiného druhu masa, a do povědomí veřejnosti se dostal již jako katův šleh.

Tipy k přípravě katova šlehu

Jak již bylo řečeno, obvykle se dělává katův šleh z vepřového masa.  Nejlépe se na jeho přípravu hodí vepřová kýta či plec, jelikož je lze snadno nakrájet na nudličky. Kdo má radši katův šleh z kuřecího masa, může zvolit například vykostěná a kůže zbavená kuřecí stehna. 

S čím si katův šleh obvykle dáváte?

Zásadní je maso na pánvi pořádně opéct, aby získalo zlatavou barvu. Díky tomu je možné vynechat worcesterovou omáčku, protože opečené maso by mělo pokrmu dodat chuť samo o sobě. Často používanou ingrediencí je dále kečup. Ten se vyznačuje výraznou chutí a ostatní složky tak může lehce přebít. Nahradit ho však můžete drcenými loupanými rajčaty, čímž navíc dostanete více šťávy. 

Pikantnost či pálivost pak obstará nadrobno nakrájená feferonka nebo chilli koření a sladkokyselý nádech můžete vytvořit pomocí octu a cukru. Často se také podává katův šleh s lečem. Lečo z konzervy a sterilovaná zelenina dříve leckde sloužily jako zeleninový základ pokrmu, vy je však můžete obměnit za čerstvou zeleninu. Co se týče zeleniny, nemusíte se striktně držet receptů, ale přidat třeba též žampiony nebo pórek.

Zdroje: tasteatlas.com, catvusa.com, kucharkaprodceru.cz, cooky.cz, grilovani-barbecue.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek