Kauza Diag Human - nekonečný příběh, v němž jde o miliardy

12. 8. 2013 7:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Kauza Diag Human, v níž stejnojmenná firma vymáhá na státu několikamiliardové odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou, má kořeny v první polovině 90. let. Zlom v případu přišel před pěti lety, 13. srpna 2008, kdy vyšlo najevo, že Česko prohrálo arbitráž se společností Diag Human, které musí zaplatit 8,33 miliardy korun. Tímto rozhodnutím však vývoj v případu ani zdaleka neskončil.


Strany sporu, tedy český stát a firma Diag Human, se doposud přou o to, zda je rozhodnutí o odškodnění pravomocné. Podle ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových arbitráž stále pokračuje.

Naopak podle právníků Diag Human je skončená a společnost proto vymáhá po českém státu peníze i u zahraničních soudů. Ve Vídni kvůli tomu byla dokonce na čas zabavena tři česká umělecká díla.

Výběr hlavních událostí v kauze Diag Human (DH):

1991 - Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy. Úřad předběžně dohodl, že přijme nabídku dánské firmy Novo Nordisk a jejího českého partnera, společnosti DH (do roku 1993 Conneco). Ve výběrovém řízení ale tyto firmy neobstály.

9. března 1992 - Tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar napsal firmě Novo Nordisk, že v tendru nevyhrála kvůli tomu, že se spojila s firmou Conneco.

1995 - DH začala po státu požadovat náhradu 500 milionů korun za ušlý zisk, který vznikl přerušením spolupráce s dánskou firmou Novo Nordisk.

1996 - DH snižil výši škody na 197 milionů korun, o které zažaloval ministerstvo zdravotnictví. Ministr Jan Stráský se v září rozhodl pro smírčí řízení a s DH podepsal rozhodčí smlouvu.

1997 - Rozhodčí senát uznal nárok DH, nezabýval se ale výší škody. Ministr financí Ivan Pilip žádal Stráského, aby jednal o smíru, ten se ale rozhodl pro přezkumné rozhodčí řízení.

1998 - Přezkumný senát potvrdil rozhodnutí z roku 1997. DH znovu nabídl ministerstvu smír; žádal 50 milionů a akcie továrny na krevní plazmu Sevak. Ministerstvo návrh odmítlo a ministryně Zuzana Roithová podala žalobu na neplatnost rozhodčí smlouvy. Soud ji však zamítl.

Srpen 2000 - Náměstek ministra zdravotnictví Michal Pohanka podepsal za ministerstvo dopis s nabídkou smíru. Dopis pak rozhodčí senát označil za faktické přiznání viny a za poškození dobrého jména nařídil státu vyplatit DH 327 milionů korun.

2002 - Přezkumný rozhodčí senát potvrdil, že ministerstvo má zaplatit DH skoro 327 milionů korun. Vláda schválila uvolnění částky pro DH v lednu 2003.

2004 - Stát a DH se dohodli, že vypracováním znaleckého posudku vyčíslujícího výši škody pověří poradenskou společnost Ernst&Young. Ta však v roce 2007 snahu o vyčíslení škody vzdala.

31. března 2005 - Poslanci projednali zprávu sněmovní vyšetřovací komise. Ta konstatovala, že stát udělal chybu, když předala svůj spor s DH arbitráži. Větší šance na úspěch by prý skýtala soudní cesta. Komise rovněž tvrdila, že firma Novo Nordisk odmítla spolupráci s DH nikoli kvůli Bojarovu výroku, ale kvůli tomu, že jí Diag dlužil peníze. Právník Diagu to popřel.

13. srpna 2008 - Česko prohrálo arbitráž s DH a bylo odsouzeno zaplatit 8,33 miliardy korun jako náhradu škody a úroky ke konci července 2007. DH původně po státu požadoval 14 miliard.

20. srpna 2008 - Vláda rozhodla o odvolání proti výsledku arbitráže.

28. listopadu 2008 - Bylo rozhodnuto, že o přezkumu nálezu v arbitráži ČR a firmy DH má rozhodovat tříčlenný senát ve složení Petr Kužel, Milan Kindl a Damian Della Ca. Posledně jmenovaný ale později odstoupil kvůli pochybnostem o nestrannosti senátu. DH místo něj nominovala Maxe Baumana, což ČR zpochybnila.

24. května 2011 - Vídeňský soud na návrh DH provedl exekuci tří uměleckých děl zapůjčených ČR na výstavu v rakouské metropoli. Díla byla do ČR vrácena 22. listopadu téhož roku na základě rozhodnutí okresního soudu ve Vídni.

1. června 2011 - Společnost DH informovala, že majitel Josef Šťáva prodal akcie firmy mezinárodnímu konsorciu investorů.

Březen 2012 - Český Ústavní soud odmítl stížnost DH týkající se výběru rozhodce pro přezkumnou arbitráž. Soud nicméně konstatoval, že řízení o jmenování rozhodců bylo chaotické.

20. listopadu 2012 - Francouzský odvolací soud zastavil exekuční řízení vůči Česku. Změnil tak rozhodnutí pařížského prvoinstančního soudu z května 2011, který nárok DH na více než desetimiliardové odškodnění uznal.

22. listopadu 2012 - Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že rakouský odvolací soud zastavil exekuční řízení vedené kvůli sporu s firmou DH. Na konci dubna 2013 rozhodnutí potvrdil i rakouský Nejvyšší soud.

27. března 2013 - ČR uspěla u pražského vrchního soudu s návrhem, aby místo Švýcara Maxe Baumana byl třetím rozhodcem jmenován Jiří Schwarz.

23. července 2013 - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových oznámil, že ve sporu s DH zvítězilo Česko po Rakousku a Francii i ve Švýcarsku. Právník DH to ale popřel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?