Kauza Diag Human se protáhne

15. 10. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Konec nejdelšího obchodního sporu v dějinách země, čtrnáct let trvající arbitráže mezi ČR a firmou Diag Human, je opět v nedohlednu.


Nejvyšší soud (NS) včera v Brně vynesl dlouho očekávaný rozsudek, ve kterém zrušil jmenování prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela rozhodcem.

Vyhověl tak firmě Čechošvýcara Josefa Šťávy, který vede se státem mnohamiliardovou arbitráž kvůli zmaření jeho obchodů s krevní plazmou na začátku 90. let. Případ bude nyní posuzovat Městský soud v Praze.

Kužela jmenoval předsedajícím rozhodcem v arbitráži Obvodní soud pro Prahu 6. Podle NS ale rozhodoval o případu věcně nepříslušný soud. „Vzhledem k tomu, že šlo o rozhodování ve věcech hospodářské soutěže a nekalé soutěže, je věcně příslušný Městský soud v Praze jako soud prvního stupně,“ uvedl k rozsudku mluvčí soudu Petr Knötig.

Rozhodčí senát se opět rozpadl

Obvodní soud pro Prahu 6 jmenoval Kužela rozhodcem i přesto, že právo určit arbitra měli dva už dříve vybraní rozhodci. Zdůvodnil to tím, že se obě strany nedokázaly dohodnout. Diag Human to ale popřel.

Zákon o rozhodčím řízení říká, že každá ze stran si zvolí jednoho rozhodce tříčlenného senátu, kteří pak společně vyberou svého posledního kolegu. ČR si pro 2. kolo arbitráže zvolila advokáta Milana Kindla, Diag Human švýcarského advokáta Damiana Della Ca. Ten ale z arbitráže odstoupil. Firma místo něj nominovala dalšího Švýcara, Maxe Baumanna, ministerstvo zdravotnictví to ale označilo za neúčinný akt.

Ministerstvo poté navrhlo jmenovat rozhodcem místo Baumanna ekonoma Jiřího Schwarze. Ovšem opět u Obvodního soudu pro Prahu 6, který předtím jmenoval i Kužela.

„Rozhodnutí soudu ukázalo, že předchozí dva roky byly pouze průtahy řízení. Otázkou je, proč věcně nepříslušné soudy k návrhu státu jmenovaly a posléze potvrdily v pozici rozhodce pana Kužela,“ uvedla po včerejším verdiktu NS zástupkyně Diagu Human Iva Duchoňová.

Podle šéfa právního odboru ministerstva zdravotnictví Davida Kotrise je rozhodnutí NS pro stát nešťastné. „Znamená to fakticky, že se spor protáhne a nelze predikovat na jak dlouho,“ řekl Kotris.
Podle něj je otázka jmenování rozhodců na začátku. „Momentálně máme jmenovaného pouze jednoho rozhodce, a to je docent Kindl,“ řekl Kotris.

Pozitivem je podle něj fakt, že se NS neztotožnil se všemi námitkami Diagu Human. Včerejší rozsudek pak podle Kotrise ani nevylučuje možnost znovunavržení Petra Kužela rozhodcem ve sporu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?