Kauza Diag: řešení oddaluje Ministerstvo zdravotnictví

24. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Už v červnu mělo být jasno, jak velké odškodnění nakonec stát zaplatí firmě Diag Human. Definitivní verdikt však oddaluje Ministerstvo zdravotnictví a penále narůstají...


Ministr financí Bohuslav Sobotka si může oddychnout: do letošního rozpočtu už pro žádné stamiliónové odškodnění pro firmu Diag Human sahat nebude.

Finální verdikt rozhodčího řízení, ve kterém se společnost Diag Human domáhá až šestimiliardové satisfakce za to, že se domnívá, že stát poškodil její dobré jméno, totiž oproti všem předpokladům padne nejdříve až příští rok.

K oznámení konečné cifry rozhodčímu senátu schází revizní znalecký posudek výše škody, z něhož budou rozhodci vycházet. Doposud přiznali firmě nárok na 326 miliónů korun, které stát letos v lednu v tichosti vyplatil.

Spor o znalce

Rozhodčí senát nyní opakovaně vyzval obě strany - tedy Diag a Ministerstvo zdravotnictví - aby se shodly na znalci. To se však za poslední čtyři měsíce nestalo, ačkoli senát už jednou prodloužil lhůtu. Ministerstvo zdravotnictví se totiž zjevně dohodnout nechce.

„Ať si rozhodčí soud najde znalce sám, když tvrdí, že firmě vznikla postupem státu škoda. Já si to nemyslím, takže žádného znalce hledat nebudu,“ prohlásila ministryně Marie Součková.

V praxi to znamená, že znalce budou muset rozhodci určit sami a ten začne na posudku pracovat nejdříve v prosinci. Každým dnem přitom rostou penále, která si firma do svého nároku započítává. „Za jeden den je to zhruba milión korun,“ řekl

právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda.

Ministryně Součková v tom ale problém nevidí. Je totiž přesvědčena, že stát nakonec ze sporu s firmou vyjde jako vítěz, nic už nezaplatí a naopak Diag bude muset vracet už vyplacené stamilióny.

Jenže poslední právní kroky, kterými hodlala ministryně položit firmu na lopatky, skončily naprostým neúspěchem.

Neúspěšná žaloba

Nejprve její právníci nedokázali sepsat bezchybnou žalobu, kterou se Součková u soudu domáhala zrušení části smlouvy s Diagem o vzájemné mlčenlivosti. (Firma přitom Součkové nabídla, že je ochotna se na zrušení této klauzule bez potíží dohodnout.)

A když právníci žalobu opravili, soud ji stejně zamítl.

Stejně neúspěšná byla následná snaha ministryně o obnovu rozhodčího řízení. Zákon takový krok vylučuje, takže návrh Součkové byl zamítnut.

Ministryně přesto říká: „Podle toho, jak se případ vyvíjí, myslím, že vyhrajeme.“

Nový právní zástupce ministerstva, kterého Součková najala před prázdninami, o svých krocích mluvit odmítá. „Nejsem zbaven mlčenlivosti,“ řekl právník Zdeněk Nováček, veřejnosti ne příliš známý advokát ze Šlapanic u Brna.

Sněmovna vyšetřuje

Souběžně s bitvou právníků se celému případu věnuje i policejní protikorupční služba a parlamentní vyšetřovací komise.

„Sice jsme už o nějaký krok pokročili, ale případ není zatím ve stavu, abychom mohli říci, jestli byl porušen zákon,“ konstatoval šéf protikorupční policejní služby Jiří Pálka.

Ještě menší pokroky hlásí poslanecká komise. „Máme spoustu materiálů a zatím se s tím spíš seznamujeme. Nemáme ještě nějaké výsledky, ale pilně na tom pracujeme,“ řekl člen komise Svatopluk Karásek.

Jeho kolega Jiří Maštálka dodal, že kromě exministra zdravotnictví Martina Bojara, jehož věta o pochybnostech vůči Diagu celou kauzu odstartovala, komise hodlá předvolat i další ministry.

Diag Human
Firma obchoduje s produkty z krve a stát jí v lednu vyplatil 326 miliónu korun odškodného za údajně překažené obchody. Diag požaduje až šest miliard korun s argumentem, že ji Bojarova věta vyšachovala z výnosného obchodu s krví.
Hlavní chyba
Všichni, kteří se případu věnovali, se shodují v jednom: stát udělal zásadní chybu, když spor nedostal před soud a snažil se s firmou nějak dohodnout bokem. Nedohodl se a výsledkem je vleklé rozhodčí řízení.
Kontroverzní šéf
Firmu vede emigrant Josef Šťáva, na kterého je vydaný mezinárodní zatykač a v Německu je obviněn v souvislosti s tamní korupční aférou při obchodech s krví. Právě i jeho pověst a rané transakce společnosti Conneco přispěly k Bojarovým pochybnostem o serióznosti firmy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?