Kauza Diag: Schwarz v čele nadace s vazbami na Towit

3. 6. 2010 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Ekonom Jiří Schwarz, který je kandidátem ministerstva zdravotnictví na rozhodce v miliardové arbitráži státu s firmou Diag Human, působí ve vedení nadace, kterou spoluzakládali a na niž stále dohlížejí lidé ze společnosti Towit Machinery.


Ta je přitom jednou ze dvou firem s neprůhlednou vlastnickou strukturou, které se letos ve stejné arbitráži domáhaly po ČR vyplacení celkem asi až tří miliard korun.

Informaci o působení Schwarze v Nadaci Machinery Fund, v jejíž dozorčí radě je i členka představenstva a právní zástupkyně Towitu Ivana Slivkaničová, Právo zjistilo z rejstříku nadací.
Člen ekonomické skupiny odborníků ODS Schwarz je podle dřívějšího tvrzení ministerstva osobou apolitickou a má předpoklady pro nezávislé a nestranné rozhodování.

Je však i členem správní rady nadace, kterou s dalšími subjekty spoluzakládala nadace European Machinery Foundation. V jejím čele působí stejní lidé jako ve vedení firmy Towit a nadace má s touto společností i společné sídlo.

Towit si ještě na začátku letošního roku nárokoval skoro pětinu pohledávky Diagu Human za státem, kterou již v srpnu 2008 rozhodci vyčíslili na 8,3 miliardy Kč. Stát i firma se ale proti tomu odvolaly a nároky Diagu teď přezkoumává jiný rozhodčí senát. Reakci ministerstva zdravotnictví se Právu zatím nepodařilo získat.

Schwarz konstatoval, že otázku, zda ho může jeho působení v nadaci diskvalifikovat pro funkci rozhodce v této arbitráži, „musí zodpovědět jiní“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?