Kauza havířovské nemocnice: náměstek Carbol čelí kritice

18. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Náměstek ostravského hejtmana pro oblast zdravotnictví Jiří Carbol bude muset opozičním krajským zastupitelům vysvětlovat okolnosti kauzy havířovské nemocnice. Carbol údajně zakrýval ekonomické problémy této nemocnice...


Někteří lékaři měli náměstka loni v říjnu upozorňovat na problémy zejména v zásobování a nakládání s léky. Přesto ten měl na tiskové konferenci oznámit, že vnemocnici žádné problémy s léky nejsou.

Hejtman Evžen Tošenovský (ODS) minulý týden potvrdil, že opravdu docházelo v nemocnici k závažným chybám při nakládání s léčivy. Kontrola navíc odhalila velmi špatné hospodaření, čímž mohlo dojít k porušení zákona. Například zjistila, že si vedení vyplácelo i přes špatný hospodářský výsledek odměny.

Wicher: Je to záhada

Předsedovi klubu ČSSD v krajském zastupitelstvu Václavu Wichrovi není jasné, proč zástupce hejtmana problémy v nemocnici tajil.

„Je mi to záhadou, proč se takto náměstek choval. Jestli tam existovaly nějaké osobní vazby na bývalé vedení. Ale náměstek je z Dobré u Frýdku-Místku,“ podotkl Wicher.

Ten je se současnou prací Carbola značně nespokojen. „Náměstek hejtmana, který je zodpovědný za zdravotnictví, se v této chvíli chová nezodpovědně,“ konstatoval šéf klubu opoziční ČSSD.

„Každopádně několikrát uvedl svými informacemio havířovské nemocnicii tamní zastupitelstvov omyl,“ prohlásil na adresu Carbola Václav Wicher, šéf klubu ČSSD v krajském zastupitelstvu.

Upozornil například na Carbolův návrh při posledním jednání krajského zastupitelstva, který chtěl převést na obchodní společnosti pouze některé nemocnice.

Wicher bude po náměstkovi žádat na nejbližším jednání zastupitelstva vysvětlení. „Každopádně několikrát uvedl svými informacemi o havířovské nemocnici i tamní zastupitelstvo v omyl,“ prohlásil Wicher.

Podle něj tvrdil, že v nemocnici nejsou potřeba žádné personální změny ve vedení, protože audity žádné závažné chyby nepotvrdily.

Hejtman Tošenovský uvedl, že je na jeho náměstkovi, jak se k celé věci postaví. „Politik si nese svou zodpovědnost za to, co řekl. Proto se musíte zeptat jeho (Carbola),“ odvětil hejtman na dotaz, jak bude vedení kraje tuto záležitost řešit.

Carbol: Netvrdil jsem, že je vše v pořádku

Náměstek hejtmana Carbol řekl, že nikdy netvrdil, že je v nemocnici všechno v pořádku.

„Uvedl jsem na tiskové konferenci v nemocnici loni v říjnu, že prohlídka trasy distribuce léků, kterou jsem absolvoval, byla bez zjištění viditelných závad. Netvrdil jsem, že je všechno vnemocnici v pořádku,“ uvedl Carbol.

„Nejsem si vědom, že bych havířovské zastupitelstvo uvedl v omyl. S odvoláním na probíhající kontrolu jsem nevyloučil žádná opatření, tedy ani personální,“ poznamenal dále. „Kroky, které dělám, nepovažuji za nezodpovědné. Návrh, který jsem předložil na krajském zastupitelstvu vzešel ze zdravotní komise. Pan Wicher je opoziční politik, který to může říkat,“ dodal.

Právo

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Nemocnice s poliklinikou Havířov

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?