Kauza protonového centra a VZP byla odročena na příští rok

13. 11. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Projednávání sporu pražského Protonového centra a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Rozhodčí soud při Hospodářské komoře v úterý odročil, podle neoficiálních informací zřejmě na začátek příštího roku.


Centrum se domáhá dvěma žalobami na VZP smluvní pokuty a náhrady ušlého zisku. VZP odmítá uznat sedm let starou smlouvu o smlouvě budoucí, která zaručovala centru na 15 let ročně miliardu za léčení 1600 klientů VZP s rakovinou. Na neplatnost smlouvy dala VZP žalobu k civilnímu soudu, termín projednání ještě není.

„Zásadní jednání ve věci plnění smlouvy bylo odloženo,“ reagovala na dotaz ČTK manažerka centra Jana Kulhánková. Mluvčí VZP Oldřich Tichý ČTK řekl, že k průběhu řízení se VZP nebude vyjadřovat do doby, než bude skončeno.

Podle Kulhánkové má VZP šanci dokázat, že jí jde v první řadě o pojištěnce, nikoli „o záměrnou mystifikaci“. To se podle ní týká například počtu pacientů, pro něž je léčba vhodná. Tvrdí, že autority nikdy nezpochybnily přínos této léčbu u dětí a pacientů s nádory mozku. „Není v zájmu pražského Protonového centra ani českých pacientů, aby si nejmodernější a v současnosti nejbezpečnější léčbu hradili sami. VZP může dokázat, že má zájem na léčbě a nikoli na zakonzervováni současného stavu,“ dodala.

V pondělí, den před jednáním soudu, informovala VZP, že na její návrh standardní smlouvy centrum už 25 dní nereaguje. Smlouva měla zajistit léčbu 150 klientů VZP s rakovinou ročně za paušály srovnatelné s cenami v mnichovském protonovém centru, kam VZP pacientu už řadu let posílá.

Centrum podle Tichého chtělo zavázat VZP mlčenlivostí. Na tuto podmínku podle informací ČTK přistoupila Vojenská zdravotní pojišťovna, která zatím jako jediná má s centrem dlouhodobou smlouvu. Ostatní pojišťovny hradí léčení svých klientů bez smlouvy individuálně.

K podmínce mlčenlivosti řekl dnes ČTK ministr zdravotnictví Martin Holcát, že utajovat informace o finančních tocích veřejného zdravotního pojištění není v pořádku. Uvedl, že už požádal Vojenskou zdravotní pojišťovnu, aby mu smlouvu s centrem poskytla. Zatím ji nedostal. „Myslím si, že ani nemám sílu toho dosáhnout, protože ve správní radě není většina lidí z ministerstva. Myslím si, že utajování je velmi špatné,“ řekl.

Soukromé protonové centrum v Praze se na VZP domáhá miliardy korun ročně na základě sedm let staré smlouvy, kterou podepsal bývalý nucený správce pojišťovny. Zatímco VZP považuje dokument za neplatný, centrum na jeho platnosti trvá. Pojišťovna nedávno centru neúspěšně nabídla jinou smlouvu, podle níž je připravena posílat klienty na léčení do centra, pokud si bude účtovat za ozařování dospělých paušální platbu 505.907 korun a za ozařování dětí 734.567 korun. Ročně to může být 150 klientů.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?