Kavan letěl do USA bez pojištění, jeho hospitalizaci zaplatí stát

18. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco skoro žádný český turista se nezapomene před cestou do ciziny pojistit, aby se vyhnul nemilému překvapení v podobě vysokých účtů ve valutách za případný pobyt v nemocnici, ministr zahraničí Jan Kavan jezdí po světě bez pojištění. Jeho dvoudenní pobyt v drahé washingtonské nemocnici, kam byl v pondělí hned po příletu do USA převezen kvůli slabému srdečnímu infarktu, tak zaplatí státní pokladna...


Kavan v prosinci prodělal operaci srdce, při níž mu byl voperován čtyřnásobný bypass. Kavanův tiskový mluvčí Aleš Pospíšil Právu včera nemohl sdělit výši sumy, o kterou půjde, protože účet ještě nebyl vystaven. „Zatím nemáme sebemenší představu,“ přiznal. „Nemocnice pošle účet českému zastupitelskému úřadu v USA, ten ho uhradí ze své disponentury a obrátí se na ústředí, tedy Ministerstvo zahraničí, o proplacení,“ popsal mluvčí způsob, jakým bude dlužná částka za ministrovo nemocniční ošetření uhrazena. Ministerstvo zahraničí pak léčebné náklady za Kavana uhradí, stejně jako za všechny své zaměstnance při jejich služebních cestách i dlouhodobých pobytech v zahraničí. Jak Právu řekla tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Kateřina Zamastilová, pokud pojištěnec vyjel do zahraničí nepojištěn a musel tam být ošetřen, má nárok jen na úhradu částky ve výši, kterou by zákrok stál v Česku. „Pokud bychom obecně vycházeli z toho, že zákrok stojí stejně v korunách u nás jako v USA v dolarech, pak to dotyčný bude mít podle kursu 34krát dražší,“ podotkla. „Kdyby částka, kterou pojištěnec uhradil v cizině za léčení, převyšovala sumu, již mu dá pojišťovna, a šlo o služební cestu, existuje možnost, aby rozdíl uhradil zaměstnavatel jako léčení pracovního úrazu,“ uvedla Zamastilová. Dodala, že „avšak jen za předpokladu, že nevyloučí souvislost mezi onemocněním a výkonem pracovních povinností. Když ji vyloučí, rozdíl platí sám pojištěnec,“ a upozornila, že toto pravidlo platí pro všechny občany Česka s výjimkou prezidenta. Předpisy o pojištění na služební cesty si však stanovují jednotlivé úřady a zaměstnavatelé. Například na ministerstvu zdravotnictví je pojištění na služební cesty do zahraničí zajišťováno automaticky. Ministerstvo zahraničí však své cestovatele individuálně nepojišťuje, protože je jich příliš mnoho a hromadně mu to prý ministerstvo financí nechce povolit. Diplomaté a zaměstnanci včetně ministra při cestách do zahraničí musí podepsat cestovní příkaz, na jehož základě za ně ministerstvo přebírá odpovědnost za případné mimořádné výdaje spojené se zraněním nebo onemocněním. V západoevropských zemích jsou přitom diplomaté pojišťováni automaticky.

Šéf české diplomacie u Holkeriho

Kavan se již cítí dobře a včera strávil část dne v odpočinkovém objektu české mise u jezera Mohawks asi 120 kilometrů od New Yorku. Setkal se s předsedou 55. Valného shromáždění (VS) OSN v New Yorku Harri Holkerim z Finska, kterého ujistil, že si ČR přeje zachování vlivu Spojených států v Komisi OSN pro lidská práva. Také toto téma zazní koncem května v Budapešti, kde se Kavan na okraj zasedání NATO sejde se svým americkým protějškem Colinem Powelem. „Budu chtít hovořit o mechanismu, jak zajistit, aby vliv Spojených států v této komisi zůstal, aby komise nebyla absencí Spojených států ve své efektivitě oslabena, … a co by Česká republika v tom mohla udělat,“ řekl Kavan. Ke Kavanově kandidatuře na předsedu 57. VS v září 2002 Pospíšil uvedl, že sice ještě nelze mluvit o jistotě, ale „pravděpodobnost, že bude dotažena do úspěšného konce, je vysoká“.

Právo, 18.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?