Kavana a KSČM spojila petice k situaci ve zdravotnictví

30. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Exministr zahraničí Jan Kavan se aktivně zapojil do petiční akce opozičních komunistů, kteří kritizují situaci v českém zdravotnictví. Má být členem petičního výboru "Za zlepšení situace ve zdravotnictví"...


A to právě v době, kdy bude muset Součková nejen ve vládě, ale i v parlamentu obhajovat svou koncepci reformy zdravotnictví. Ministryně přitom již prohlásila, že když nebude mít podporu buď v koalici, či v ČSSD, odstoupí.

V petici, v níž se obrací signatáři na vládu a parlament, například vyzývají, aby Ministerstvo zdravotnictví plnilo zákonem uložené povinnosti.

Petice obsahuje například tyto dva požadavky: „Vydat seznam úkonů a vyhlášku o formách plateb mezi poskytovateli zdravotní péče a zdravotními pojišťovnami. Znovu projednat na úrovni parlamentu systém plateb za diagnózy, který, ač nepřipraven, má být použit.“

Součková útok nevnímá

Ministryně Součková včera k petici, která kritizuje práci jejího úřadu, řekla, že politické útoky nevnímá a počínání svého stranického kolegy Kavana nechce komentovat. Hájí svou práci.

„Po celou dobu, kdy jsem ve funkci, se snažím nastavit jasná pravidla do systému zdravotnictví a koncepce, kterou předkládám, by podle mě přispěla k nastavení rovnováhy při financování zdravotnictví,“ řekla Součková.

Kavan přitom včera odmítl, že by svou akcí škodil Součkové i vlastní straně tím, že pomáhá legitimizovat komunisty.

„Nejdu vůbec proti Marii Součkové. Za řadu věcí nemůže ministryně, ale pojišťovny či legislativa. Nepodporuji tak KSČM, ale všechny, kteří si přejí fungující a všem dostupnou zdravotní péči,“ uvedl včera Kavan v textové zprávě, kterou poslal ze zahraniční cesty v Římě.

Kavanův asistent Martin Houska na dotaz, kde se v Kavanovi, který se profiluje jako zahraničněpolitický expert, bere zájem o zdravotnictví, odvětil, že péče o zdraví je i jedním z hlavních témat OSN. Kavan loni skončil ve funkci předsedy Valného shromáždění OSN.

Josef Kopecký, Hospodářské noviny, 30.01.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?