Každá doba hlásá jiná hesla

29. 3. 2012 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Pamatuji si, že když jsme chodili do školy a učitelé nám vtloukali do hlavy slova Vladimíra Iljiče Lenina: "Učit se, učit se, učit se," hrozně nás to štvalo. Remcali jsme a místo ležení v učebnicích jsme raději jezdili na kole, bruslili, chodili do lesa.


Uběhlo pár desítek let, jsme dospělí a zase nám někdo vtlouká cosi do hlavy. Tentokrát: „Šetřit, šetřit, šetřit.“
Ovšem ono by muselo být napřed z čeho a nebo to šetření musí mít logiku.

Byla jsem na rentgenu plic. Přijdu do čekárny, kde posedávalo asi pět, šest lidí. Někteří byli pacienti, jiní jejich doprovod. U přijímacího okénka bylo prázdno.

Žádný personál. Rozhlížela jsem se, jestli stojím dobře, a když jsem se ujistila, že ano, začala jsem vyhlížet obsluhu. Až po chvíli mi jedna z pacientek vysvětlila, že tatáž sestra, která obsluhuje rentgen přijímá také nás, pacienty.

Opravdu. Po nějakém čase vyšla ze dveří rentgenu sestra a vstoupila do kartotéky.

Už to mi přišlo docela hloupé. Vůči sestře, která lítá od jednoho k druhému, ale i pacientům, které tím zdržuje. Ovšem vrcholem všeho bylo, když tam byli dva hodně staří a těžko pohybliví pacienti. Sanitka je přivezla z domova důchodců, ale bez doprovodu. Tudíž sestra kromě administrativy a rentgenu, musela ještě stíhat pacienty odvést do kabinky, tam jim pomoct se svléknout a poté zase obléknout. Takže zatímco rentgen ostatních pacientů trval pár minut, těchto, byť dvou osob se mnohonásobně prodloužil.

Já nemám nic proti šetření, ale čeho je moc, toho je příliš. A bohužel podobně nesmyslných úsporných opatření je stále víc a víc. A to nejen ve zdravotnictví, ale takřka všude, kde se my, úplně obyčejní smrtelníci ukážeme.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?