Každé páté dítě si poradí s garančním uzávěrem u lahviček s léky

21. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britští odborníci varují: přestože většina léků má garanční uzávěr, každé páté batole dokáže lék otevřít. "Většina léků již garanční uzávěry má. Jde však o garanční nikoliv o zcela odolné uzávěry,“ stojí v prohlášení organizace Child Accident Prevention Trust...


zdůraznila, že rodiče by měli tyto potencionálně nebezpečné výrobky před dětmi uchovávat na bezpečných místech. Zástupci organizace uvedli, že domácí lékárničky jsou pro děti „nebezpečnou cukrárnou.“

„Většina léků již garanční uzávěry má. Jde však o garanční nikoliv o zcela odolné uzávěry,“ stojí v prohlášení organizace.

Na podobný problém upozornili před nedávnem také autoři článku v časopise Pediatric Drugs. Poukázali na to, že přes veškerá dosud provedená opatření zůstává vysoký počet otrav dětí léky.

Zpráva Americké asociace toxikologických center za rok 2000 uvádí 1 142 976 případů intoxikace dětí mladších šesti let, z toho 867 600 (40 %) u dětí do dvou let věku; pro šestnáct z nejmenších dětí byla otrava smrtelná.

Nejvíce intoxikací dětí je způsobováno kosmetickými přípravky, přípravky osobní hygieny a čistidly.

DÁLE ČTĚTE:
Children 'can open pill bottles'
Léky, které mohou být smrtelně nebezpečné dětem

Upozornění příliš nepomáhají

Na obalech všech léků je upozornění – uchovávat mimo dosah dětí. Ale z takové obecné formulace nevyplývá, které léky jsou mimořádně nebezpečné a které musí být skutečně pečlivě zabezpečeny před malými dětmi.

Analýza, kterou provedli odborníci v Kanadě a v Izrae-li, se snažila identifikovat léky, které jsou ve zmíněných nejmenších dávkách smrtelně nebezpečné pro děti do hmotnosti 10 kg.

Ukázalo se, že mezi ně patří tricyklická antidepresiva, antipsychotika, antimalarika, antiarytmika, blokátory kalciových kanálů, narkotika, perorální hypoglykemika a další. Podle amerických údajů právě tyto léky způsobují 40 procent smrtelných intoxikací.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?