Každoročně onemocní depresí zhruba pět procent české populace

1. 9. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtvrtina až polovina populace zažije ve svém životě alespoň jedno období deprese. Každým rokem onemocní depresí zhruba pět procent obyvatelstva, řekl novinářům Martin Anders z psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice...


PRAHA -

Přestože deprese může nastat kdykoliv, nejrizikovějším obdobím jsou podzimní a zimní měsíce. Sezónní změny nálady však postihují každého a mírná deprese v zimních měsících je běžným jevem.

Spouštěčem onemocnění mohou být různé stresové události. Od těžké nemoci po ztrátu životního partnera či problémy v zaměstnání. Nejčastěji se deprese přihlásí mezi 25. a 44. rokem života. Ženy postihuje dvakrát až třikrát častěji než muže.

Deprese je skutečná nemoc, která zásadně mění lidskou psychiku a vede k pocitům zoufalství a beznaděje, ztrátě energie i vůle. Doprovází ji někdy také ztráta chuti k jídlu nebo naopak přejídání se, poruchy spánku nebo nadměrná ospalost, případně bolesti hlavy.

Pro účinnou léčbu je mimořádně důležitá včasná návštěva lékaře. Nejviditelnějším signálem onemocnění je dlouhotrvající smutek, který nemá reálnou příčinu, únava, špatná koncentrace, beznaděj.

Pokud člověk chce předcházet vzniku deprese, měl by se snažit žít tak, aby minimalizoval vliv stresujících faktorů. Mezi pozitivní životní návyky patří pravidelný sport, fyzická i psychická relaxace, pravidelný životní rytmus, dostatek přátel a optimální rodinné i pracovní vztahy.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?