Každý klient je individualita

8. 10. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dentální hygienistka Jana Machová je odbornice s licencí k výuce orálního zdraví a k výkonům v dutině ústní. Jako pomocnice zubního lékaře používá vědecké metody ke kontrole a prevenci stomatologických onemocnění tak, aby pomohla k získání a udržení optimálního orálního zdraví.


Dentální hygienistka Jana Machová

Zabýváme se především stanovením indexu čistoty chrupu, odstraňováním plaku a zubního kamene, nácvikem domácí péče o chrup či seznámením pacienta s pomůckami ke správnému čištění zubů. Dentální hygienou lze předejít řadě komplikací, tj. zubnímu kazu, zánětu dásní a třeba i parodontóze.

* V poslední době často slýcháme o tzv. dentální hygieně. Všichni si samozřejmě čistíme zuby tak, jak jsme se to v dětství naučili. Při současné stravě bohaté na cukry a jiné škodlivé látky však už asi pouhé běžné čištění nestačí?

Dentální hygiena je nejen podle mého názoru základním předpokladem pro zdravé zuby. Cílem profesionální dentální hygieny je zabránit vzniku onemocnění dásní a redukovat vznik zubního kazu, případně toto onemocnění řešit a léčit. Dentální hygiena se soustředí především na motivaci a instruktáž pacienta, výběr vhodných pomůcek k péči o chrup doma. Je prováděna dentální hygienistkou a zahrnuje především odstranění bakteriálních povlaků, zubního kamene, vyleštění povrchu zubů, odstranění pigmentací, fluorizaci. Máte pravdu, že běžné domácí čištění zubů nestačí… V dutině ústní je mnoho zákoutí, která nečistíme dokonale a kde zůstává bakteriální povlak. Pravidelná preventivní dentální hygiena je u běžného pacienta doporučována 2krát do roka.

* Jaké by podle vás měla mít dentální hygienistka profesionální a osobnostní předpoklady? Co všechno se musí naučit?

Dentální hygienistka je zdravotnický odborník, který se specializuje na prevenci onemocnění v dutině ústní. Dentální hygienistka má respektovat individualitu každého pacienta. Svou činností by si měla umět získat pacientovu důvěru. Dentální hygienistka nese osobní zodpovědnost za kvalitu poskytované péče, stále se kvalifikuje průběžným studiem, aktualizuje své znalosti. Dovedností, které musí umět dentální hygienistka, je široká škála. Základem je pacienta správně vyšetřit, zhodnotit daný stav a zvolit další postup léčby, případně již vzniklé problémy umět řešit.

* Jste zaměstnaná v několika soukromých stomatologických zařízeních, denně vám projde pod rukama mnoho lidí z různých koutů světa. Jak u nás lidé pečují o chrup ve srovnání s jinými národy?

Ve své profesi se skutečně velmi často setkávám s pacienty z různých koutů světa. Netroufám si jednoznačně říci, kdo z mých pacientů o chrup pečuje lépe. Z vlastní zkušenosti však mohu potvrdit, že tradice preventivní dentální hygieny je v některých zemích delší a zakořeněnější. Tito pacienti berou preventivní hygienu jako samozřejmou součást svého života. Jsou ve srovnání s námi více informovaní a mám pocit, že v péči o dutinu ústní i zodpovědnější. Některé státy dokonce motivují pacienty k prevenci i tím, že pokud má pacient nějaký problém, například zubní kaz, bolestivost a nechodí pravidelně na dentální hygienu, platí za ošetření daleko vyšší cenu. Prevence je vždy téměř bezbolestná, jednodušší, časově méně náročná a levnější než léčba. Je to naše investice do zdraví.

* Hradí výkon dentální hygieny zdravotní pojišťovna? Většina dentálních hygienistek působí v soukromých zařízeních. Mnoho lidí odradí obava z vysoké ceny. Je tato obava oprávněná?

Dentální hygiena není hrazena zdravotní pojišťovnou. Pacient si ošetření hradí sám. Nevím, v jaké cenové relaci se pohybují sumy kdekoli v České republice, ale v Praze se částky pohybují od 700 Kč do 3000 Kč. Výše finanční částky se odvíjí například od druhu, náročnosti a délky ošetření. Navštívit dentální hygienistku je doporučováno 2krát ročně, u závažnějších stavů, u pacientů s rovnátky apod. i častěji.

* Poradíte běžnému občanovi, na co by se měl soustředit při výběru svého zubaře?

Výběr zubního lékaře je na každém z klientů. Někdo dává přednos referencím, které si vyhledá na internetových stránkách, jiný klient bazíruje na co nejkratší vzdálenosti od svého bydliště. Ideální cesta podle mého názoru je na doporučení od lidí, se kterými komunikujeme, přes známé, kteří se s daným lékařem setkali a mají s ním dobré osobní zkušenosti. Zubní lékař má být osoba, které plně důvěřujete a jste s ním spokojeni. Mělo by se vám od stomatologa dostat v první řadě odborného vyšetření. Dobrý zubní lékař usiluje o srozumitelné vysvětlení dané situace a zdravotního stavu. Společně se svým klientem diskutuje o možnostech terapie, domlouvá se a navrhuje možnosti ošetření. V dnešní době je nutné, aby stomatolog předem stanovil cenový odhad před samotným výkonem. Nejdůležitějším bodem při výběru stomatologa je samozřejmě vždy kvalitně odvedený lékařský výkon.

Dentální hygienistka Jana Machová

* Jaké máte profesionální zásady?

Aniž bych se dlouze zamýšlela, mezi mé nejdůležitější zásady patří maximální spokojenost pacienta-klienta. Nejdůležitější ze všeho je individuální přístup ke každému klientovi. Dopřávám svým klientům kvalitní ošetření a dostatečné poučení tak, aby se mu dostalo vše, co preventivní hygiena v současné době nabízí. Snažím se, aby návštěva u mne byla pro pacienty příjemná a odcházeli z ordinace ideálně s ,,hollywoodským“ a šťastným úsměvem…

* Jsou dnes klienti více uvědomělí a dávají důraz na prevenci, nebo stále převládají případy „návštěva, až když je problém“?

Bohužel se stále setkáváme s pacienty, kteří přijdou až s akutním problémem, na prevenci nedbají. Pak je však samozřejmě ošetření bolestivější a také mnohdy časově a finančně náročnější. Ale situace se pomalu lepší a začínáme si svého zdraví více vážit.

* Jak byste v kostce popsala základní pravidla pro udržení zdravého chrupu? Jsou nějaká doporučení ve výběru hygienických pomůcek, která byste ráda předala našim čtenářům? Čeho se vyvarovat, či na co se naopak soustředit?

Cílem čištění zubů je vyčistit opravdu každý zub, a to doslova jeden zub vedle druhého -360° kolem dokola. To znamená vnější, vnitřní a kousací plošky vyčistíme kartáčkem, mezizubí dentální nití a mezizubním kartáčkem. Pozornost by měla být věnována i čistění jazyka, kde taktéž ulpívá bakteriální povlak. Svou roli v dentální hygieně hrají fluoritové přípravky, přípravky pro suchá ústa, antibakteriální ústní vody, gely, pasty… Těchto přípravků je široká škála. Trh také nabízí mnoho druhů kartáčků, pomůcek k péči o mezizubní prostory, speciální pomůcky pro handicapované pacienty, pacienty s rovnátky, s implantáty aj. S výběrem pomůcek k čištění zubů, se správným způsobem jejich používání pomůže a další odborné rady poskytne právě zubní lékař a dentální hygienistka.

* Jaký máte názor na čištění jazyka? V poslední době se objevují reklamy na speciální kartáček právě na jazyk.

Čištění jazyka má své opodstatnění. Na jazyku ulpívá povlak stejný jako na zubech. Je to v podstatě zdroj infekce, přítomnost toxinů je nejčastější příčinou zápachu z úst - halitózy. K jeho čistění se používá běžný kartáček, popřípadě speciální škrabka na jazyk.

* Jak byste ohodnotila prestiž dentální hygieny mezi ostatními pomocnými léčebnými obory? Je toto povolání na trhu práce žádané?

Toto povolání je, vzhledem ke vzrůstajícímu trendu zdravého životního stylu, žádané. Preventivní dentální hygiena je pro zdraví v dutině ústní nejnutnější základ, to nejdůležitější. Měla by se stát nedílnou součástí našeho života, měli bychom se chovat vůči svému zdraví zodpovědněji. S prevencí se musí začít už od raného dětství. Ideálně ještě během těhotenství můžeme matku ještě nenarozeného dítěte poučit, jak pečovat o zoubky jejího dítěte i v budoucnu.

Dentální hygienistka Jana Machová

* Co považujete za nejcennější radu, kterou jste kdy v životě dostala?

Každá rada je cenná, má svoji váhu a vždy se nad ní zamyslím. Ale na nejcennější radu teprve čekám. (úsměv)

* Jaké roční období máte nejraději? A nakupujete vánoční dárky s dostatečným předstihem?

Mám ráda jaro, léto i brzký barevný podzim, každý slunečný den kdykoli během roku. Zima je taky fajn, ideálně strávená někde na horách, na lyžích. V podstatě každé roční období má svá kouzla a můžeme si ho skvěle užít. Vánoční dárky plánuji brzy, ale nakonec jejich nákup realizuji vždy na poslední chvíli. Tak snad to letos vyjde s předstihem.

* Kam se chystáte letos na dovolenou nebo kde jste byla?

Na dlouhé dovolené jsem nebyla asi dva tři roky. Letos bych se chtěla dotknout historie při plavbě po Nilu. Uvidíme, zda mi to vyjde. A určitě nevynechám týdenní lyžování, někdy po Vánocích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?