Kdo konečně udělá pořádek v našem zdravotnictví?

8. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Faktury za měsíc červen budou od VZP proplaceny až 15. a 18. srpna! Ale zaměstnanci LDN musí dostat výplatu - 10. srpna za měsíc červenec, když VZP nezaplatila ještě ani červen! Mají mámy s dětmi, které poctivě dřou v práci, sponzorovat svou prací VZP nemo mají stávkovat?...


Učitelé trvají na svém. 1. září budou stávkovat. Kdy budou stávkovat jiné profese, třeba zdravotníci? Zatím, co učitelům jde o zvýšení mezd, zdravotníkům jde o to, aby vůbec nějaké mzdy dostali! Všeobecná zdravotní pojišťovna se dostala do kritické situace. Nemá peníze na včasné platby zdravotnickým zařízením. Proč?

Protože naši skvělí zákonodárci doslova strčili „Černého Petra“ do ruky VZP. Ta totiž musí hradit zdravotní péči za nepojištěné občany!

Ředitel podniku nezaplatí za své zaměstnance zdravotní pojištění a tyto peníze použije na provoz podniku. Stát netrestá hospodářskou kriminalitu takového ředitele, protože fabrika ekonomicky „škobrtá“ dál a nekrachuje. Nejsou proto další nezaměstnaní, a stát tak maskuje svou neschopnost. Jenže zaměstnanci takového podniku jsou nemocní, a tak VZP platí zdravotní péči za tyto občany, aniž by měla k tomu odpovídající příjem peněz.

Na malém soukromníkovi si každý smlsne, donutit jej zaplatit dluh pár stovek není problém. Ale kdo donutí zaplatit dluhy velké podniky? Nikdo! Není to totiž pro stát výhodné. A tak se stát chová jako pštros, který strčil hlavu do písku. VZP je smlouvami vázána dodržovat platební termíny. Ale jak je dodržet, když výběr pojistného je menší než výdaje?

Jak to konkrétně vypadá v LDN v Jablonci nad Nisou? Situace je špatná. Faktury za měsíc červen budou od VZP proplaceny až 15. a 18. srpna, tedy se zpožděním více jak 6 týdnů! Ale zaměstnanci LDN musí dostat výplatu - 10. srpna za měsíc červenec, když VZP nezaplatila ještě ani červen! Mají mámy s dětmi, které poctivě dřou v práci a čekají každý měsíc na svůj hubený příjem, sponzorovat svou prací VZP a uctivě a trpělivě čekat, až VZP zaplatí? Nebo mají stávkovat, aby ze zákona dostaly, na co mají právo? Proč má LDN čerpat překlenující úvěr a platit úroky, když bojuje o každou korunu? Proč mají zdravotníci nést na svých bedrech nepořádek ve zdravotnictví? Kde jsou navrhovaná řešení vícerozjezdového financování? Proč se na Slovensku občané podílejí na financování zdravotní péče a u nás ne?

Ještě jedna poznámka. Rekonstrukce a opravy objektů jsou plánované, což je pochopitelné. Nepochopitelné je ale to, že v době katastrofy financí centrum VZP v Praze (které v podstatě nemá peníze na výplaty zdravotníků) v této době pošle peníze na plánovanou generální opravu omítek a oken včetně měděných okapů na budově VZP v Jablonci nad Nisou? Je to výraz výsměchu práci zdravotníků a nebo jen projev lidské blbosti?

A tak, naši milí zákonodárci! Přestaňte se chovat jako ten pštros! Hlava v písku nic nevyřeší! Pořád ještě kouká ven zadek. Co když dojde lidem trpělivost a dostanou chuť si kopnout?

Prim MUDr. Vladimír Poupa, ředitel LDN Jablonec n. N.

Deník Jablonecka, 7.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?