Kdo si přeje legislativní změny v cenotvorbě léčiv?

10. 5. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Kdekdo si teď láme hlavu, na čí objednávku byl předložen pozměňovací návrh o pozitivních listech. Člověk však nemusí být žádný detektiv, aby se dozvěděl, co potřebuje, stačí se pohybovat v blízkosti našeho nejvyššího zastupitelského sboru.


Zlořádi s hlavičkovým papírem

V kuloárech se mimo jiné šušká, že šlo o záměr naší největší zdravotní pojišťovny, především jejího ředitele a dále tradičně vlivného člena její správní rady. Je také zvláštní, že poslanec Šťastný nařkl „svého“ anonyma až ve chvíli, kdy vyšlo najevo, jak by se tajnými smlouvami mezi pojišťovnami a farmafirmami legislativně stvrdilo korupční prostředí.

Návrh ještě nebyl načten jako oficiální tisk, takže couvnout od něj a dovolávat se anonymovy odpovědnosti nebylo nic těžkého.Docela pěkný zmatek, zvláště když se pak rozkřikla formulace „doufám, že to nebyli kmotři“, kterou poslanec Šťastný užil ve svém písemném vyjádření, v němž se od návrhu oficiálně distancoval. Zmatení nabylo takového stupně, že někteří adresáti tohoto dopisu pojali podezření, že byl nějakým zlořádem zneužit hlavičkový papír poslanecké sněmovny a tím pošpiněna poslancova čest.


Čtěte také:

Tajné smlouvy na veřejné prostředky

Heger promrhal svou šanci na pravicovou reformu a teď jen levicově plácá do vody


Vyšší matematika

Zůstaňme však u tématu. Nějak nám – ale hlavně pojištěncům zmíněné zdravotní pojišťovny – není jasné, proč by se její vedení o prosazení takového návrhu mělo snažit. Že by si přílepkem k zákonu o regulaci reklamy VZP chtěla pojistit své nové, zpola tajné smlouvy s nejmenovaným výrobcem generických léčiv? Možné to je, zvláště při bližším pohledu na smlouvu, která se týká léčivého přípravku Helicid – ta je opravdu zajímavá.

Helicid je ve skupině 12 léků s obsahem účinné látky omeprazol a patří do skupiny těch dražších. Stejně jako sedm dalších měl na začátku března úhradu 6,80 Kč za tabletu. Další lék ze skupiny měl úhradu 5,50 Kč a tři další pak 4,40 Kč za tabletu. Přesto se na pozitivním listu objevil právě Helicid. Jaká je v tom logika?

Nejvýhodnější by se přece v rámci úspor jevilo, kdyby pojišťovna dala přednost některému ze tří levnějších. Jeden z nich by prostě určila a bez tajné smlouvy s výrobcem by po lékařích jednoduše požadovala, aby jej předepisovali. Jenže o tak jednoduché počty tu zas až tak nepůjde.

Pozoruhodný systém tvorby cen

Helicid od roku 2009 až dosud dlel u Státního ústavu pro kontrolu léčiv let v procesu tzv. revize, tedy stanovení nižší ceny. Stačí se teď zeptat v nejbližší lékárně a dozvíte se, že ústav úhradu léku konečně přiblížil české realitě a v nejbližší době (původně se mluvilo již o květnu tohoto roku) ji snižuje na zhruba 200 korun za balení.

Náš nejsilnější výrobce generik chtěl ale víc, a navrhuje proto cenu zhruba dvojnásobnou. Ta u SÚKL neprošla, a tak se výrobce musel poohlédnout po jiných cestičkách. I když o možném květnovém snížení úhrady měl informace již dříve, uzavřel v březnu smlouvu s gigantem na poli českého zdravotního pojištění, a tak se od dubna zmíněné léčivo dostalo na 6 měsíců na pozitivní list. Bylo to těsné, ale vyšlo to.

Oficiální cenu Helicidu SÚKL podle našich informací v květnu ještě nesníží, ale až (a jestli) k tomu dojde, smlouva se zdravotní pojišťovnou bude uzavřena ještě na tu původní, i když pro pojišťovnu s „výhodnou“ mírnou slevou. Když pak bude pojišťovna výrobci zpětně za kvartál odečítat slevu dle počtu předepsaných balení léku, který na doporučení pozitivního listu lékaři předepíší, oficiální úhrada od SÚKL bude tou dobou dávno nižší. To je přinejmenším zvláštní a bezprecedentní posun v lékové cenotvorbě.

Oči na stopkách

A tak se nabízí otázka, proč vlastně bude pojišťovna platit víc. Když se nad tím zamyslíte, řeknete si, že by to možná mohlo být i proto, aby pak u jiných, dražších léků předmětné společnosti pojišťovna přimhouřila oko. My ale naopak budeme mít oči na stopkách a toto zajímavé téma budeme dále sledovat.

Doufejme, že oči dokořán bude mít i antimonopolní úřad, který dostal podnět, aby postupy naší největší zdravotní pojišťovny kvůli možnému porušení zákona o veřejných zakázkách při uzavírání smluv nad pozitivními listy přezkoumal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?