KDU-ČSL: protidrogovou politiku mají financovat kraje

1. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Financování protidrogových aktivit by se mělo podle lidovců přesunout z Úřadu vlády a ministerstev na kraje, které by si měly samy určit své priority. V krajích by měly vzniknout uzavřené okruhy zahrnující prevenci, represi a resocializaci...


JIHLAVA - “ řekl během jednání celostátního výboru KDU-ČSL v Jihlavě předseda strany Miroslav Kalousek.

Na centrální úrovni by měla podle lidovců zůstat metodika a kontrola, ale s převážnou částí peněz by měly hospodařit kraje. Kolik by to mělo být konkrétně, chtějí lidovci nejdříve projednat v koalici

Podle Kalouska má nyní Úřad vlády na protidrogové aktivity ročně kolem 100 milionů korun, další peníze se skrývají v rozpočtech několika dalších ministerstev.

Podle člena celostátního výboru a krajského radního z Vysočiny Václava Kodeta se kraje větším kompetencím nikdy nebránily, ale ne vždy pravomoci doprovázely i peníze.

Kalousek v pátek vyhlásil nekompromisní „válku drogám“. Jeho strana hodlá prosadit tvrdší tresty pro dealery drog, nerozlišování mezi měkkými a tvrdými drogami a zvrátit podle lidovců příliš liberální přístup státu v této oblasti.

Podle místopředsedy strany Jana Kasala jsou lidovci dotčeni tím, že o jejich páteční tiskové konferenci neinformovala Česká televize. „Musíme se ptát, zda to náhodou není tím, že jeden zpředních aktivistů nadace Drop In Jiří Presl sedí v Radě České televize. Mohlo by jít o střet zájmů,“ řekl Kasal.

Presl Kasalovu domněnku odmítl. „Jestliže si pan Kasal myslí, že moje moc jako jednoho z 15 členů Rady České televize je taková, že jenom svoji přítomností v ní ovlivňuji, zda televize vysílá to či ono, tomu se mohu jen ze srdce zasmát. To moji moc opravdu přeceňuje,“ uvedl Presl. Připomněl, že již před třemi lety, kdy byl zvolen do rady, opustil místo ve vedení nadace.

Přímo na tiskové konferenci se s Kalouskem pohádal zástupce Drop In Ivan Douda. Ohradil se proti Kalouskovu tvrzení, že neziskové organizace podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu zneužívají státní peníze.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?