Kdyby lékař podmínil přijetí úplatkem, byl by propuštěn

13. 9. 2010 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
" K operaci srdce se k nám dostane každý pacient, který o to stojí, ať je to důchodce z poslední pohraniční vesničky či univerzitní profesor. Máme nejmodernější a největší kardiochirurgické pracoviště v ČR," říká prof. Jan Pirk.


KARDIOCHIRURG PROFESOR JAN PIRK Z IKEM ŘEKL PRÁVU:

Všude se mluví o nutnosti šetření. Jak to dopadne na vašem Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze?

Provedli jsme rozsáhlou reorganizaci nákupu spotřebního materiálu tak, že ušetříme až 40 miliónů korun ročně, ale kvalita péče o pacienty tím v žádném případě neutrpí.

V poslední době jsem se setkal několikrát s názorem, že dostat se na operaci srdce do IKEM bez známostí je nemyslitelné, že jste elitní organizace.

Toto tvrzení je úplný nesmysl, nevím, jak vzniklo. K operaci srdce se k nám dostane každý pacient, který o to stojí, ať je to důchodce z poslední pohraniční vesničky či univerzitní profesor. Máme nejmodernější a největší kardiochirurgické pracoviště v ČR.

V některých zařízeních, třeba i nezdravotnických, se předpokládá pro přijetí sponzorský dar. Jak je to u vás?

Stejně tak toto tvrzení o nějakém sponzorském daru, či o úplatku, je úplný nesmysl. Jestliže bych zjistil, že některý lékař podmínil přijetí k nám na operaci úplatkem, byl by na hodinu propuštěn. Znovu říkám, je to absolutní nesmysl. Ve své dosavadní praxi jsem si proti podobným nabídkám vypracoval jednoduchou obranu. Jestliže příbuzní nebo pacient, který mne přijde požádat, abych ho operoval, mi tvrdošíjně něco nabízí, jednoduše řeknu, že ho prostě nebudu operovat, že si tím dobrý výsledek operace zakřikne. To je účinná obrana proti podobným nabídkám, to se každý lekne.

Na operaci srdce jistě dlouho nikdo nechce čekat. Jakou máte čekací dobu?

Urgentní operace provádíme okamžitě a plánované operace v termínech takových, které vyhovují pacientovi. Čekací dobu nemáme prakticky žádnou.

To je všechno hezké, ale jak se konkrétně do vaší nemocnice může tedy pacient na operaci dostat?

Jsou v zásadě dva způsoby. Buďto může jeho dokumentaci zaslat na naše oddělení jeho ošetřující lékař, nebo pacient vyšetřený jinde může nás sám požádat, zda by nemohl být operován u nás. Pokud vím, ještě nikdy jsme žádného pacienta neodmítli za předpokladu, že byla podle našeho názoru operace indikována. Každý člověk bez ohledu, odkud je, má přece právo si vybrat, kde tak složitý zákrok, jako je operace srdce, podstoupí.

Svým příspěvkem v našem deníku po volbách jste řadu čtenářů rozzlobil, co vy na to?

Bylo mi jasné, že naše společnost v posledních letech utrácí víc, než na co má, a někteří vedoucí politici toho byli zářným příkladem. Proto jsem uvítal situaci, že nová nastupující politická reprezentace nám chce jít v šetření příkladem. Jenom tak si myslím, že naši krásnou zemi předáme našim potomkům nezadluženou a v prosperujícím stavu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?