Když odejde z VFN většina neurologů, bude péči řešit krizový štáb

23. 12. 2010 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud v odborové akci Děkujeme, odcházíme skutečně dají výpověď téměř všichni neurologové z Všeobecné fakultní nemocnice (VFN), svolá ředitelka Dana Jurásková hned v prvních dnech ledna krizový štáb nemocnice a vedení klinik, aby hledali v rámci nemocnice řešení. Jurásková to potvrdila ČTK.


Počítá také s tím, že se domluví s řediteli dalších pražských nemocnic, kde neurologové hrozí odchodem. Péči by pak pro celou Prahu zajišťovala třeba jen jedna neurologie, kam by se soustředili zbylí odborníci.

Podle údajů Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) chce odejít z VFN 70 procent neurologů, z Motola 60 procent a z Vinohrad 80 procent. Právní kancelář začne výpovědi doručovat do nemocnic 27. prosince. Jurásková očekává, že počátkem ledna dostane písemné výpovědi do ruky a bude vědět, jaký počet lékařů se rozhodl VFN opustit.

Podle ní je možné situaci do určité míry řešit v rámci nemocnice, záleží na tom, z jakých klinik a oborů lékaři odejdou. „Nicméně velmi mě mrzí, že Hennerova neurologická klinika, která má obrovskou tradici, je ve své budoucnost tímto krokem lékařů zásadně ohrožena,“ řekla.

Na klinice chtějí údajně zůstat jen dva nebo tři neurologové včetně přednosty profesora Evžena Růžičky, jemuž ministr Leoš Heger udělil před pár dny významnou cenu za lékařský výzkum. Přednosta zůstane, aby udržel kontinuitu kliniky, s platovými požadavky lékařů souhlasí.

Ministrovi napsal, že si nepřeje, aby po 1. březnu, kdy výpovědi vstoupí v platnost, přestala klinika fungovat, rozpadly se unikátní specializované týmy a zastavil se provoz elitních center pro diagnostiku a výzkum roztroušené sklerózy či Parkinsonovy nemoci.

Lékaři žádají 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi. Nyní mají i se službami a přesčasy kolem 50.000 korun, chtějí 70.000 za základní pracovní dobu. Poukazují na úniky peněz za předražené léky a přístroje, odmítají korupci. Tvrdí, že na kontech zdravotních pojišťoven leží miliardy korun, které by měly jít do péče. Heger lékaře požádal, ať s výpověďmi počkají a dají mu čas na reformy, kterými přesměruje peníze do jejich platů.

Jurásková uvedla, že také její strategií je platy v nemocnici alespoň udržet. Nechce je plošně snižovat. Kliniky projdou hodnocením efektivity, pak bude možné počty zaměstnanců i jejich platy „optimalizovat“.

Co se týče investic, budou podle Juráskové pokračovat ty, které jsou rozložené do více let. Nové investice se omezí. „Ve finančním plánu jsme omezili investice do staveb i přístrojů, nicméně s ohledem na investice v letech minulých to nijak zásadně rozvoj nemocnice neohrozí,“ dodala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?