Když ubývá soběstačnosti

4. 1. 2016 10:23
přidejte názor
Autor: Redakce

Manželově matce byla diagnostikována Alzheimerova choroba. Vyvstal tedy problém, protože potřebuje péči jiné osoby. Zatím bydlela sama, vnuk jí zajišťoval větší nákupy, ale pro drobnosti si chodila sama. Jednou ji plačící našla sousedka na schodech s tím, že se bojí ze schodů a na ulici už nedojde. Lekli jsme se, že jde o nějakou slabší mozkovou příhodu. Lékaři jí udělali revizi všech léků a po důkladném vyšetření a úpravách se stav opravdu srovnal. Ale upozornili nás, že babička v testech vykazuje změny v paměti. Babička by pochopitelně ráda byla doma. Zatím neplánujeme dělat nějaké velké změny, pokud to nebude nutné. Začínáme si ale zjišťovat možnosti, jak babičce pomoci v případě zhoršení jejího stavu.




Na pomoc si můžeme vzít zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění. Ze služeb sociální péče máte možnost využít služby osobní asistence (§ 39) – poskytuje pomoc při běžných úkonech při péči o vlastní osobu, pomoc s hygienou, stravou, pomoc při chodu domácnosti atp., pečovatelské služby (§ 40) – poskytuje podobné služby s rozšířenou možností u hygieny a zajištění stravy, tísňové péče (§ 41) – poskytuje nepřetržitou distanční hlasovou komunikaci (klienti často mluví o pomocné krabičce), centra denních služeb (§ 45) a denního stacionáře (§46). V těchto případech jde o služby ambulantní či terénní, které tzv. chodí za klientem domů do jeho přirozeného prostředí.
V případě, kdy již nelze zajistit péči v domácím prostředí, jsou k dispozici pobytové formy služeb sociální péče, kam patří týdenní stacionáře (§ 47), odlehčovací služby (§ 44 – má zastoupení ve všech formách služeb: ambulantní, terénní a pobytová služby), domovy pro seniory (§ 49) a domovy se zvláštním režimem (§ 50).
Zmiňovaný popis služeb chápejte pouze jako informativní. Detailnější informace vám určitě rádi předají jednotliví poskytovatelé sociálních služeb, případně subjekty, které zajišťují odborné poradenství pro jednotlivé okruhy sociálních skupin (§ 37).

Kde hledat potřebné služby

V souvislosti se změnou zdravotního stavu vaší babičky můžete požádat také o příspěvek na péči. Při posuzování nároku na sociální dávku se zjišťuje stupeň závislosti. To znamená, že osoba se považuje za závislou, jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebuje každodenní pomoc nebo dohled při více úkonech péče o vlastní osobu a soběstačnosti. Jistě vám může poradit poskytovatel sociální služby či místně příslušný úřad práce, kde se o příspěvek žádá.
Konkrétního poskytovatele sociálních služeb doporučuji vyhledávat v registru poskytovatelů sociálních služeb na stránkách: iregistr.mpsv.cz, kde máte jistotu standardu služby (zákon č. 108/2006 a vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách ve znění pozdějších předpisů), co vám má poskytovatel nabízet a za jakou cenu.
Pro případ, kdy potřebujete využít i zdravotnických služeb, pak existuje home care (domácí zdravotní péče). Domácí péče zajišťuje například převazy, odběry biologického materiálu, aplikace injekcí apod. Pro bližší úvodní informace se můžete obrátit na ošetřujícího lékaře či přímo na domácí péči, kde vás detailně seznámí s rozsahem služeb.

O autorovi| odpovídá Bc. Jana Bednářová, sociální pracovnice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?