Ke stávkové pohotovosti se o víkendu připojí i lékaři

16. 10. 2013 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Poté, co minulý týden vyhlásily stávkovou pohotovost zdravotnické odbory, přidává se k nim i lékařský odborový klub. Důvodem je neutěšená situace v nemocnicích: třetině z nich hrozí kvůli nastavení úhradové vyhlášky vážné problémy.


Odboráři dokonce vyzvali prezidenta Miloše Zemana, aby řešení krize napomohl. Šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková ovšem včera přislíbila, že do voleb se stávkovat nebude.

Odbory požadují vedle změny úhradové vyhlášky, kterou ale ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát odmítl, bezúročnou půjčku VZP. O té má během dneška či zítřka jednat Holcát s ministerstvem financí. Ideálněbypodle nějmělabýt ve výši 2,5 miliardy korun.

Na špatnou situaci v nemocnicích upozorňuje i stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček. Ani podle něj by ale změna letošní úhradové vyhlášky nebyla nejšťastnější. „Pokud by VZP měla prostředky, stačilo by navýšit zálohy nemocnicím,“ míní Němeček s tím, že ho mrzí, že vláda prostřednictvím zákonného opatření nenavrhla odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?