Ke zdravotnické praxi patří také kurzy sebeobrany

24. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na základě zkušeností s agresivitou některých pacientů uspořádala liberecká nemocnice pro své zaměstnance školení sebeobrany pro zdravotnický personál. "Například od té doby, co nemocnice supluje záchytku...


Liberec - zvýšil se počet útoků, zejména slovních, na zdravotnický personál, a to ze strany podnapilých občanů. Požádali jsme tedy Středisko liberecké sebeobrany, aby formou proškolení uvedli naše zdravotníky do situace jak postupovat v takovýchto situacích,“ sdělila vedoucí oddělení bezpečnosti práce Nemocnice Liberec Marcela Jílková.

Součástí školení byly nejen přednášky, ale i následná instruktáž. „Sebeobrana je zaměřená jak na slovní, tak na fyzické napadení. V některých případech postačí zapůsobit i psychologicky, ale často je potřeba vědět jak zareagovat, když vás někdo chytne za ruku, za krk a podobně,“ vysvětlil šéftrenér Střediska Liberecké sebeobrany Milan Lanc.

Na základě školení, které se setkalo se značným zájmem, zajistí nemocnice pro vybrané zdravotníky kurzy sebeobrany. „Ohroženi jsou zaměstnanci na interní a chirurgické ambulanci, na oddělení psychiatrie pro dospělé i pro děti,“ dodala Jílková.

Fyzická napadení jsou sice vzácná, ale i na tyto ojedinělé případy je nutné se připravit. „Před dvěma lety napadl pacient na chirurgii dvě zdravotní sestry. Jedna z nich, vysoce kvalifikovaná sestra, má trvalé následky po zranění krční páteře a svoji profesi už nemůže vykonávat,“ prozradila vedoucí oddělení bezpečnosti práce.

lm, Liberecký den, 24.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?