Kladenská nemocnice podá stížnost kvůli pokutě od pojišťovny

1. 6. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Kladenská nemocnice chce podat kasační stížnost kvůli pokutě 20.000 korun, kterou dostala od Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance (ZPMA) za nevybírání regulačních poplatků od pacientů.


Pokuty v rozmezí od 10.000 do 20.000 korun jí udělily i Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) a Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP), proti nim se nemocnice už brání správní žalobou. ČTK to řekla právnička kladenské nemocnice Barbora Vylíčilová.

ZPMA loni v listopadu krajské nemocnici vyměřila pokutu 20.000 korun. Nemocnice ji sice zaplatila, ale zároveň se proti tomuto rozhodnutí odvolala k rozhodčímu orgánu pojišťovny a později podala i správní žalobu ke Krajskému soudu v Praze.

Ten dal nyní stejně jako předtím rozhodčí orgán za pravdu pojišťovně a žalobu zamítl. „Až dostaneme vyhotovený rozsudek, tak budeme s největší pravděpodobností podávat kasační stížnost,“ uvedla k dalšímu postupu Vylíčilová.

ZPMA vedla s kladenskou nemocnicí a také se Zdravotnickou záchrannou službou Olomouckého kraje správní řízení, která zahájila na základě kontrol vykazování zdravotní péče v těchto zařízeních.

Týkaly se i toho, jak zdravotnická zařízení vybírají regulační poplatky od pacientů. „ZPMA došla k závěru, že tato zařízení porušila své zákonem dané povinnosti a udělila každému z nich pokutu,“ sdělila ČTK Zuzana Brávníková z tiskového oddělení pojišťovny.

Kromě toho udělily nemocnici sankce také VoZP a OZP. Tato rozhodnutí zařízení napadlo správní žalobou k Městskému soudu v Praze. „Soud se tím zabývá, zatím ve věci nerozhodl,“ dodala Vylíčilová.
Poplatky za pacienty krajských nemocnic, kteří o to projeví zájem, hradí kraje vedené ČSSD.

Jejich zástupci tvrdí, že je to právně v pořádku, pojišťovny a ministerstvo vnitra mají jiný názor. Někteří hejtmani ale už naznačili, že po sněmovních volbách, v nichž ČSSD nezískala očekávanou podporu, tato praxe možná skončí. Vše bude podle nich záležet na tom, jaká vláda nyní vznikne.

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) dává informace o pokutách pro kladenskou nemocnici do souvislosti s volbami. „Sílí na nás tlak, abychom přestali proplácet poplatky, a toto je jeho součástí. Vidím v tom souvislost s výsledkem voleb a bohužel očekávám, že takovýchto akcí zabraňujících krajům v hrazení poplatků bude přibývat,“ vzkázal dnes prostřednictvím své mluvčí.

„Pokud se ČSSD nepodaří sestavit vládu, tak se obávám, že kraje nevydrží soustředěný tlak pravicové vlády a jí řízených zdravotních pojišťoven, a budeme muset ustoupit od proplácení poplatků v krajských nemocnicích,“ uzavřel Rath.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?