Kladenské nemocnici hrozí kontrola

29. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O ustavení speciálního vyšetřovacího týmu uvažuje v souvislosti s tragickým úmrtím dvaadvacetileté Jitky Dytrychové ministerstvo zdravotnictví. Chce se zaměřit především na chod porodnického oddělení, kde žena zemřela po záměně utišujícího léku za prudce jedovatý dezinfekční prostředek. "Jedná se o velmi závažnou chybu...


Ministerstvo zdravotnictví se chce zaměřit na chod porodnického oddělení kladenské nemocnice, kde před několika dny zemřela mladá žena po záměně utišujícího léku za prudce jedovatý dezinfekční prostředek.

Kladno/Praha - O ustavení speciálního vyšetřovacího týmu uvažuje v souvislosti s tragickým úmrtím dvaadvacetileté Jitky Dytrychové ministerstvo zdravotnictví. Chce se zaměřit především na chod porodnického oddělení, kde žena zemřela po záměně utišujícího léku za prudce jedovatý dezinfekční prostředek. „Jedná se o velmi závažnou chybu kladenské nemocnice, ministr se proto osobně v nejbližších dnech setká s jejím vedením,“ potvrdil mluvčí rezortu zdravotnictví Ota Černý. Nedokázal však určit, odkud čerpal náměstek ministra Michal Pohanka informace o tom, kde byla dezinfekce uložena a zda byla řádně označena. „Zřejmě se jedná o informace zevnitř nemocnice,“ řekl.

Spekulace o neoznačeném přípravku rázně odmítá management nemocnice. „Láhev splňovala veškeré požadavky platných norem. Nyní je v rukou policie, která případ důkladně vyšetřuje,“ reagoval na informace o neoznačené lahvi zastupující ředitel kladenské nemocnice Jaromír Bureš. V celém zařízení ihned nařídil důkladné kontroly zaměřené na správu lékáren na jednotlivých odděleních. Přesto se hovoří o selhání lidského faktoru, kterému nemůže předejít žádné systémové opatření. Jak velké množství smrtelně jedovaté dezinfekce, která způsobuje okamžité udušení organismu, žena vypila, určí odborné analýzy. Jejich výsledky by měla policie oznámit tento týden. „Dosud je nemá vyšetřovatel k dispozici,“ řekla včera mluvčí kladenské policie Jana Dětská.

lap, Střední Čechy, 29.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?