Klatovská nemocnice zprovoznila druhou lékárnu a plicní ambulance

8. 1. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Klatovská nemocnice, druhá největší nemocnice v Plzeňském kraji, ve svém areálu otevřela svou nemocniční lékárnu. Je v místě, kde ještě loni byla konkurenční soukromá lékárna. Do stejného objektu navíc nemocnice přestěhovala plicní ambulance.


Slibuje si nejen lepší dostupnost péče pro pacienty s respiračními nemocemi, ale také zvýšení záchytu léků na recepty vypsané nemocničními lékaři. Nemocnici se tak zvýší výnosy z prodeje léků, což jí umožní další rozšíření služeb, řekl ČTK mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Krajem vlastněná nemocnice se potýká s velkou konkurencí lékáren. Kromě vlastní ústavní lékárny v novém monobloku byly v jejím areálu ještě dvě konkurenční soukromé lékárny a další na dohled. Nyní jedna ze dříve soukromých patří nemocnici.

Ambulance oddělení tuberkulózy a respiračních nemocí (TRN) dosud působily v budově v nejvýše položené a nejodlehlejší části areálu. „Právě pro pacienty s dýchacími problémy, kteří přišli pěšky nebo přijeli autobusem, to nebylo úplně nejvhodnější umístění. Postupně jsme zvažovali několik řešení, ale tohle bylo nejrychleji realizovatelné,“ řekl ředitel nemocnice František Lešundák. Očekává, že pacienti ocení i to, že ve stejné budově, kde jsou ambulance, si hned ve vedlejších dveřích vyzvednou léky, aniž by museli procházet nebo projíždět celým areálem.

Když kraj loni na podzim soukromou lékárnu u jižního, dříve hlavního, vstupu do nemocnice za 11,5 milionu korun kupoval, Lešundák zastupitelům řekl, že dosud si pacienti s onemocněním plic vyzvedli v nemocniční lékárně minimum předepsaných léků. Plicní oddělení měsíčně vypíše léky zhruba za 1,6 milionu korun, to je 37 procent všech měsíčně vypsaných léků z celé nemocnice. V ústavní lékárně si ale pacienti vyzvednou jen desetinu plicních léků, tedy asi za 160.000 korun, řekl loni v září krajským zastupitelům Lešundák. Nemocnici tak utíkaly nemalé tržby za vydané léky.

Stavební úpravy v bývalé soukromé lékárně stály 1,6 milionu korun. Přemístěním plicních ambulancí se definitivně uvolnila takzvaná vila, kde do roku 2013 byla i lůžková část plicního oddělení. Budova prázdná dlouho nezůstane. „Počítáme s tím, že v polovině roku zde bude zřízených osm hospicových lůžek a devět lůžek sociálních, a to v jednolůžkových a dvojlůžkových pokojích,“ plánuje Lešundák. Potřebná hospicová lůžka budou novou kapacitou, sociální lůžka se tam přesunou z oddělení následné péče, které o stejný počet zvýší kapacity lůžek dlouhodobé péče. Tím bude v nemocnici celé spektrum typů lůžek - akutní, intenzivní, standardní, následná intenzivní, dlouhodobá intenzivní ošetřovatelská, sociální a hospicová lůžka. V přízemí vily chce vedení nemocnice zřídit mateřskou školu pro děti svých zaměstnanců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?