Klatovští anesteziologové ruší operace - je nás málo, říkají

2. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice s poliklinikou v Klatovech ruší plánované operace. Primář ARO totiž odmítá přetěžování lékařů přesčasy. František Janeček, který je pověřen řízením nemocnice, míní, že to zkomplikuje život řadě vážně nemocných pacientů. "Stali se rukojmími lékařů oddělení ARO," řekl Janeček...


Západní Čechy - Vážné komplikace čekají pacienty klatovské nemocnice. Odkládají tam totiž plánované operace. Primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) Roman Krátký oznámil, že jeho oddělení odmítá s okamžitou platností vykonávat přesčasovou práci nad dobu stanovenou Zákoníkem práce, tedy nad 150, v mimořádných případech 400 hodin ročně.

František Janeček, který je pověřen řízením nemocnice, míní, že to zkomplikuje život řadě vážně nemocných pacientů. „Stali se rukojmími lékařů oddělení ARO,“ řekl Janeček. Podle něho primář odmítá sloužit přesčasy, protože nebyl akceptován jeho požadavek na privatizaci ARO.

To ale Krátký odmítá. Požadoval pouze pro sebe a své lékaře zlepšení hospodářské a personální situace a jako jedno z možných řešení navrhl privatizaci oddělení. Na to mu ale prý zatím nikdo neodpověděl.

Krátký upozornil, že důvodem odmítání přesčasů nejsou v žádném případě mzdové požadavky, ale nedostatek lékařů na oddělení. Místo devíti je jich pět.

„Za listopad každý z lékařů odsloužil zhruba 200 hodin nad rámec svých pracovních povinností mimo normální pracovní limit, který byl 160 hodin,“ popsal Krátký.

Místo devíti lékařů pracuje na ARO jen pět

Lékaři z ARO podle něj dlouhodobě ze svého volna a nad rámec povinností zajišťovali provoz oddělení, na kterém by mělo pracovat devět lékařů. Nyní jich je pět, na konci prosince má další odejít do důchodu. Každý lékař tak několikrát měsíčně slouží vcelku i 32,5 hodiny.

„To jsou dvě regulérní zaměstnání. Lékaři jsou přetížení. Nejde o mzdové nároky, ale o stále se zhoršující situaci,“ řekl primář, který je ochoten pracovat za současných podmínek, pouze pokud se vedení bude snažit o jejich zlepšení.

„Nemocnici čeká privatizace, ale akciová společnost, která po Novém roce vznikne, začne hospodařit opět s dluhem a nic se nezmění. Řešením by bylo privatizovat jednotlivá oddělení nemocnice. Mohli bychom přijmout nové lékaře, zlepšit pracovní podmínky a podobně,“ konstatoval Krátký. Podle něho o plánování ani rušení operací anesteziologové nerozhodují.

Plzeňský deník, 2.12.2003

PROTEST KLATOVSKÝCH ANESTEZIOLOGŮ
Rozhodnutí se dotkne pacientů.
Tento týden se zřejmě neuskuteční osm až deset plánovaných zákroků.
Pokud by stav trval, do konce roku by se pacienti nedočkali několika desítek plánovaných operací.
ARO je klíčové oddělení a zrušení přesčasů paralyzuje hlavně chirurgii a ortopedii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?