Klaus nechápe, proč se Vít nedal očkovat

3. 2. 2010 8:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Hlavní hygienik ČR Michael Vít dostal včera prasečí chřipku a léčí se doma. "Přeji mu, aby se co nejrychleji uzdravil," řekl prezident Václav Klaus serveru Novinky.cz. "Jenom mě překvapil, že když on nám vnucuje to povinné očkování, že se sám už dávno na tu prasečí chřipku neočkoval. To je pro mne velmi překvapivé sdělení," uvedl Klaus.


„To jsem tedy nečekal, že když on tak vehementně přesvědčoval, že bychom se všichni měli očkovat, tak to on měl jít příkladem,“ dodal Klaus během své včerejší návštěvy dánského království.

„Měl jsem být očkován tento týden v tzv. třetí vlně, kdy jsou očkováni lidé důležití pro chod státu tak, jak to schválila vláda v rámci vakcinační strategie. Přednost vždy měli chroničtí pacienti a zdravotníci, kteří přicházeli do úzkého kontaktu s pacienty. Bohužel už jsem to nestihl,“ prohlásil pro Právo Vít v reakci na slova prezidenta Klause.

Vít má horečku, svalové potíže, bolí ho hlava. Prostě všechny příznaky chřipky. „A protože 95 procent nemocných chřipkou má chřipku prasečí, jsem naprosto přesvědčen, že jsem ji dostal i já,“ řekl Vít.
Hlavní hygienik se přitom loni v listopadu nechal spolu s ministryní zdravotnictví Danou Juráskovou a ostatními náměstky ministryně Markem Šnajdrem, Markétou Hellerovou a Martinem Plíškem očkovat proti sezónní chřipce. Ta ale proti prasečí nechrání.

„Už tehdy jsme říkali, a to platí dodnes, že vakcína proti sezónní chřipce nechrání proti prasečí. Já jsem toho živým důkazem,“ řekl Právu Vít.

V tuto chvíli už pro Víta očkování proti prasečí chřipce nemá smysl, protože organismus si určité protilátky vytvoří sám. „Nemám jiná onemocnění, a tak věřím, že do týdne budu fit,“ soudí Vít.
Vít má velkou odpovědnost. Vláda totiž v pondělí řekla, že Vít musí rozhodnout, zda se mimořádně povinně budou očkovat proti prasečí chřipce lidé důležití pro chod státu, například vojáci, policisté, hasiči, plynaři a další.

Má jich být 200 000. A protože prezident Václav Klaus takovéto povinné očkování nazval omezením svobody člověka, je jasné, že hodně lidí bude mnohem víc zvažovat, zda se dá očkovat nebo ne.

Proti prasečí chřipce se dala očkovat jako jediná z vedení ministerstva zdravotnictví zatím jen ministryně Jurásková. Chtěla tak demonstrativně dokázat, že vakcína je zcela bezpečná, i když někteří lékaři si myslí opak.

Jestliže případné povinné očkování někdo odmítne, podepíše tzv. revers. „Samozřejmě na to má právo a proti sankci 10 tisíc korun, kterou za to dostane, se může odvolat i k soudu,“ soudí Vít. „Nejsme přece diktátoři. Žijeme v demokratické zemi.“

Stejného názoru je i prezident Lékařské komory Milan Kubek. Právě on první přišel s tím, že lékaři nejsou pokusní králíci, a proto odmítají se nechat očkovat. Jeho slova pak použil i prezident Václav Klaus.

„Prezident projevil zdravý rozum. A za to mu patří dík,“ soudí Kubek. Dodal, že když pracovník, ať už hasič, policista nebo lékař, zařazený do případného povinného očkování podepíše revers, dostane zřejmě pokutu 10 tisíc korun. Proti ní se může odvolat, a když neuspěje, může předat záležitost soudu. „Taková žaloba se pak může táhnout léta a skončit i ve Štrasburku u Evropského soudu,“ řekl Právu Kubek. Nepochybuje o tom, že kdyby k povinnému očkování došlo, „takových žalob by byly stovky, možná tisíce“, řekl Kubek.

Podle hlavního hygienika současná vakcína proti prasečí chřipce chrání minimálně rok a půl. „Navíc vyvolá imunitní paměť. Když se organismus s tímto virem setká, tak je daleko rychlejší tvorba protilátek,“ řekl Vít.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?