Klaus opět odmítl zakázat převody nemocnic

13. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident Václav Klaus včera zopakoval své veto a poslancům vrátil zákon, který krajům zakazuje, aby převáděly nemocnice na obchodní společnosti. "Navržené změny představují vážný zásah do pravomocí krajů a obcí a brání postavit nemocnice na zdravý ekonomický základ," zdůvodnil prezident svůj postoj...


Vadí mu, že kraje by nemohly zacházet podle svých představ s majetkem, který na ně v lednu 2003 přešel od státu.

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) na zákazu přesto trvá. Podle ní totiž hrozí, že se převedené nemocnice soustředí jen na ziskové obory a zdravotní péči nezachovají v plné šíři. Dostupnost péče pro občany by tak podle ní byla omezena.

To Klaus odmítá. „Dostupnost a rozsah zdravotní péče vyplývá z celkové státní koncepce zdravotnictví, a nikoli z formy vlastnictví jednotlivých nemocnic,“ tvrdí.

Druhý pokus

Klaus zákaz zablokoval letos už podruhé. ČSSD se jej totiž ve spolupráci s komunisty pokoušela prosadit nejprve v únoru, kdy příslušné paragrafy přidala do zákona o hluku.

Přestože levicové strany mají ve sněmovně dohromady 111 křesel, potřebných 101 hlasů na přehlasování Klausova veta tehdy kvůli nepřítomnosti některých poslanců nedaly dohromady, přestože je podpořili i dva lidé z US-DEU.

Druhý pokus zakázat převody nemocnic učinil komunista Vojtěch Filip, když jej v červnu přilepil k zákonu o veřejném zdraví. Tentokrát si je levice jistá. „Prezidenta přehlasujeme bez problémů,“ míní šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Hejtmani se nevzdají

I kdyby sociální demokraté a komunisté prezidentovo veto přehlasovali, kraje tím zřejmě nezastaví. Hejtmani nominovaní v absolutní většině ODS snahu levice ignorují.

Převod krajských nemocnic na obchodní společnosti se připravuje všude, na Plzeňsku už mají transformaci za sebou. Hejtmani argumentují tím, že se snaží zachránit finanční bilanci nemocnic a zabránit státu, aby mohl ovlivňovat jejich hospodaření.

Shodují se, že vládní zásahy jsou hlavní příčinou nemocničních dluhů. Jako příklad dávají vládní vyhlášku, která nařizuje zvýšit platy lékařů. „Nařízení vlády o platech lékařů nás jen letos bude stát 181 miliónů a od vlády žádné peníze nedostaneme,“ upozorňuje ústecký hejtman Jiří Šulc.

Akciové společnosti žádné vládní nařízení o platech poslouchat nemusí. Dosud založené akciové společnosti jsou úspěšné. Už od loňska fungují v celém Plzeňském kraji.

Ještě v roce 2003 vyrobily dluhy za 140 miliónů. Loni nepřekročily plánovaný padesátimiliónový schodek, letos bude ztráta poloviční. „I když zákon začne platit, budeme na tom dál pracovat,“ tvrdí hejtman Pardubického kraje Martin Rabas.

Pokud zákon přece jen projde, podají nejspíš všechny kraje ústavní stížnost. „Už jednou jsme s podobnou stížností vyhráli. Soudci zrušili příkaz ministerstva školství, který zakazoval pronajímat budovy škol na delší dobu než dvanáct měsíců.

Toto je v podstatě stejné,“ říká středočeský hejtman Petr Bendl.

Levicoví poslanci tvrdí, že nechtějí transformaci nemocnic zabránit, chtějí prý jen zdržet převody, než začne platit zákon o veřejných neziskových nemocnicích.

Nemocnice převádějí všechny kraje

Plzeňskému a karlovarskému kraji se akciovky osvědčily

Akciovky v Plzeňském kraji fungují od loňska. Ještě v roce 2003 vyrobily dluhy za 140 miliónů. Loni nepřekročily plánovaný padesátimiliónový schodek, letos bude ztráta poloviční.

Nemocnice v Chebu, Sokolově a v Karlových Varech, které byly od ledna 2004 obchodními společnostmi, se v roce 2004 nepropadly do ztráty. V Sokolově a Karlových Varech vytvořily mírný zisk, Cheb pak skončil s vyrovnaným rozpočtem.

Od ledna se nemocnice převedou v dalších krajích

Středočeský kraj v dubnu založil čtyři akciové společnosti, a to pro nemocnice v Benešově, Kolíně, Kladně a Mladé Boleslavi. Jako a. s. funguje i nemocnice v Příbrami od roku 2003. Od dubna vzniklo devět akciových společností i v Moravskoslezském kraji.

Se vznikem akciových společností k 1. lednu 2006 souhlasili i zastupitelé v Olomouckém, Jihočeském, Ústeckém, Libereckém a Zlínském kraji.

Převod nemocnic na obchodní společnosti schválili před několika dny zastupitelé Pardubického kraje. Nemocnice v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách, Litomyšli a Ústí nad Orlicí chce kraj do poloviny roku 2006 oddlužit a převést.

Pro Jihomoravský kraj je další vývoj zásadní, protože chce o nemocnicích rozhodovat na jednání zastupitelstva 22. září. Záměr převést sedm krajských nemocnic na akciové společnosti k 1. lednu 2006 schválili radní koncem srpna na základě odborné analýzy.

Adéla Čtvrtečková,

Hospodářské noviny

MUDr. Vít Mareček

Reformovat, reformovat, reformovat! - inu klasik by měl zcela jistě

radost. Jako řadový člen ODS vítám převádění nemocnic na obchodní

společnosti pouze potud, pokud se tím docílí jejich redukce zhruba na

polovinu…jinak je to tunel, o kterém se „privatizátorům“ první poloviny

90. let ani nesnilo… Pokud se to skutečně zdaří (a vládnoucí socani jsou

tak sladkobolně naivní), potom budeme opět „premianti“, kterým není ve

světě skutečně rovno - co na tom, že se bude jednat o parádní úlet…

Neznám v historickém horizontu žádného premiéra této země, který by dal

svému ministrovi zdravotnictví ono nezbytné zadání… Myslím si, že i když

se stínový ministr ODS Julínek jistě velmi snaží a na vládnutí se pečlivě

se svým týmem připravuje, tak ono nezbytné zadání neuslyší… kéž bych se

ale mýlil!

MUDr. Vít Mareček

řadový člen ODS v Praze 13, občas se zabývající komunální zdravotní

politikou v hlavním městě…

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?