Klaus podepsal novely zákona o státní sociální podpoře, léčivech a lékařských přístrojích

22. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní sociální dávky si lidé budou moci vybírat zpětně nejvýše za tři měsíce. Prezident podepsal i euronovelu zákona o léčivech a novelu, jejíž naplnění má zaručit bezpečnost lékařských přístrojů...


PRAHA - Zabránit zneužívání sociálních dávek má novela zákona o státní sociální podpoře, kterou v pátek podepsal prezident Václav Klaus. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí Tomáš Klvaňa. Novela počítá s tím, že státní sociální dávky, s výjimkou porodného a pohřebného, si lidé už nebudou moci vybírat zpětně až za dobu jednoho roku. Dávky se budou moci vyplácet nejvýše s odstupem tří měsíců.

Novela se sice konkrétně nezmiňuje o žádné skupině českých občanů, kteří nynější systém zneužívají; mohla by působit mimo jiné proti emigraci českých Romů do zahraničí. Čeští občané, kteří hlavně v Británii žádají o azyl a po zamítnutí této žádosti se vracejí domů, si totiž po návratu do vlasti dávky vybírají třeba i za rok zpětně. Novela by měla také zabránit spekulativnímu chování některých lidí, kteří o dávky sociální podpory žádají.

Prezident rovněž podepsal euronovelu zákona o léčivech a novelu, jejíž naplnění má zaručit bezpečnost lékařských přístrojů. Novela počítá mimo jiné s obnovou rentgenů tak, aby odpovídaly limitům stanoveným atomovým zákonem. Větší bezpečnost těchto přístrojů má být podle ministerstva zdravotnictví zaručena do roku 2005.

Prezidentův podpis je rovněž pod novelou, která umožní elektronický přenos informací mezi rejstříkem trestů a orgány činnými v trestním nebo správním řízení. Rejstřík trestů je organizací ministerstva spravedlnosti, která shromažďuje, spravuje a poskytuje údaje o odsouzených. Novela umožní rejstříku elektronický přístup k systému evidence obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?