Klaus stvrdil zrušení zákona o neziskových nemocnicích

20. 12. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident Václav Klaus podepsal předlohu, která ruší zákon o neziskových nemocnicích, jež před pěti lety prosadili poslanci ČSSD, KSČM a KDU-ČSL a který již tehdy vetoval. Podle předkladatelů návrhu z řad koalice nebyl původní zákon využit, neboť za dobu jeho platnosti nevznikla jediná nezisková nemocnice.


Žádost o transformaci svých nemocnic na neziskové podal ministerstvu jen Středočeský kraj pod vedením hejtmana Davida Ratha (ČSSD). Ministerstvo o ní rozhodlo až za nynějšího ministra Leoše Hegera (TOP 09), a to zamítavě. Odvolalo se prý na návrh zákona, který počátkem prosince potvrdila sněmovna.

Podle Ratha se Heger takovým zdůvodněním dostane do právní historie. Koaliční předloha uvádí, že pokud bude zákon zrušen, veškerá řízení o převodu nemocnic na nezisková se zastaví.

ČSSD: Důležitý krok k privatizaci

Podle opoziční ČSSD je ale zrušení této normy jen dalším krokem k privatizaci lůžkových zařízení a podle senátorů mělo ministerstvo zdravotnictví místo prostého zrušení zákona přijít s novým dobrým zákonem.

Původní znění zákona počítalo s tím, že na 150 někdejších okresních nemocnic bude převedeno na neziskové. Ustanovení ale zrušil na podnět senátorů za ODS již dříve Ústavní soud. „O účelnosti zákona svědčí to, že dosud žádné zdravotnické zařízení neběží v režimu tohoto zákona,“ řekl za autory už dříve Marek Šnajdr (ODS).

Sociální demokraté ale poukazovali na to, že v zahraničí jsou nezisková zařízení běžná. Zákon je podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) pojistka, jak zabránit postupnému tunelování nemocnic nebo jejich úplnému zcizení.

Podotkl, že kvalita péče je v drtivé většině případů ve státních a krajských nemocnicích lepší než v nemocnicích soukromých. Rath rovněž poukazoval na podle něho nevýhodnou privatizaci středočeských nemocnic za jeho předchůdce v hejtmanském křesle Petra Bendla (ODS).

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) je ale zákon špatný, nelze jej použít ani upravit. Dobré prvky prý ministerstvo zahrnulo do zdravotnické reformy.

Rath: Zákon vypracujeme znovu

Rath poznamenal, že až bude ČSSD ve vládě, zákon vypracuje znovu a vytvoří síť neziskových nemocnic. Heger souhlasil s tím, že je nutné síť kmenových nemocnic vybudovat. Současný zákon by však podle něho vedl ke vzniku něčeho takového, jako byla za socialismu Státní plánovací komise.

Zákon o neziskových nemocnicích uváděl, že by měly například právo na uzavření smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče se zdravotní pojišťovnou bez výběrového řízení a byly by osvobozeny od daně z příjmů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?