Klíčoví primáři v U. Hradišti končí, prý za kritiku ředitele

5. 10. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Osm dosavadních primářů v Uherskohradišťské nemocnici muselo v minulých dnech obhajovat své funkce ve výběrovém řízení. Neuspěli tři z nich. A to ti, kteří v minulosti nejvíce kritizovali ředitele, píše dnešní příloha Mladé fronty Dnes (MfD) pro Zlínský kraj.


Podle listu konec tří primářů přinesl mezi zaměstnanci nemocnice překvapení a kritiku, nikdo z nich prý ale nechce veřejně mluvit. „Nic jsme neudělali špatně, jen jsme se v minulosti zastali našich lékařů,“ uvedla exprimářka ARO Irena Šnajdrová.

Na interně skončil primář Stanislav Zemek a na chirurgii Petr Kavalec. Od 1. října na jejich místa ředitel nemocnice Antonín Karásek jmenoval nové primáře, dalších pět v jejich funkcích potvrdil.

„Jediná věc, která mi přichází na mysl s koncem primářů, je to, že byli iniciátory podpisové akce za odvolání ředitele Karáska. Ředitel dal tímto jasně najevo, že všichni jeho kritici budou nemilosrdně perzekvováni a likvidováni,“ řekl listu dnes již bývalý zaměstnanec nemocnice Petr Vysloužil, který v ní ještě letos vedl lékařské odbory.

Podle profesora ortopedie Pavla Dufka rozhodnutí ředitele nemocnici poškozuje. „Odchod těchto tří primářů klíčových oddělení považuji za velký skandál. Jsou to vysoce kvalifikovaní lékaři s mimořádnými schopnostmi budovat kvalitní tým,“ řekl MfD lékař, jenž sice pracuje v Německu, ale uherskohradišťskou nemocnici dobře zná. S jejími lékaři spolupracuje a jeho otec zde zakládal ortopedii.

Krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská, která seděla ve výběrové komisi, změnu na postech primářů hájí. „Komise vybrala ty nejlepší,“ uvedla s tím, že se nedomnívá, že by ředitel dělal vše pro odchod svých kritiků. Podle šéfa dozorčí rady nemocnice Ladislava Kryštofa budou noví primáři podle názoru některých členů komise lepší.

Personální situace v Uherskohradišťské nemocnici se vyhrotila v zimě při odborářské akci Děkujeme, odcházíme. Karásek nejprve odmítal lékaře, kteří podali výpověď, vzít zpět. Nakonec tak učinil, byť doktoři přišli o příspěvky na penzijní připojištění. Podle lékařů poté ředitel prováděl kroky, které oni vnímali jako osobní mstu proti těm, kteří podali výpověď. Část lékařů pak iniciovala prohlášení za Karáskovo odvolání, krajští radní však k tomuto kroku nepřistoupili.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?