Klienty domovů pro seniory začne vyšetřovat zvláštní tým

16. 4. 2020 1:34
přidejte názor
Autor: Redakce
V Karlovarském kraji začne ode dneška jezdit do zařízení sociálních služeb pro seniory a zdravotně postižené speciální tým, který bude vyšetřovat a případně testovat klienty těchto pobytových služeb. Nákaza se zatím v žádném zařízení sociální péče podle informací krajského úřadu neobjevila, řekla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.


Speciální tým, v němž bude zástupce hygieniků i karlovarské nemocnice, může při podezření u klientů rovnou nabrat vzorky nebo objednat odběrovou sanitku.

V některých domovech pro seniory, například v DOP-HC v Dolním Rychnově na Sokolovsku, se rozhodli omezit riziko nákazy klientů tím, že personál dobrovolně v zařízení bydlí 14 dnů. Ředitelka zařízení Magdaléna Radošová řekla, že první turnus ošetřovatelů po dvou týdnech nahradí další, který také zůstane s klienty v zařízení a minimalizuje tak kontakt s okolím.

V kraji se už rozběhlo testování zaměstnanců domovů. Testy jsou určeny pro zaměstnance přesně vymezených typů sociálních služeb. Jde o pracovníky domovů pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením, domovů se zvláštním režimem a těch zařízení, která poskytují odlehčovací služby v pobytové formě.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kubise (ANO) je intenzivní testování velmi důležité. "Smyslem testování je včasné odhalení nákazy u pracovníků, kteří ani nemusí mít příznaky, a jejich karanténa. Podstatně se tak sníží riziko přenosu nákazy na klienty a další zaměstnance pobytových zařízení sociálních služeb. Chceme ochránit nejen obyvatele domovů pro seniory a dalších zařízení, ale i rodiny sociálních a zdravotnických pracovníků, kteří se o klienty starají," uvedl Kubis.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?