Klimakterium přináší změnu života

17. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
U nás žije zhruba 1 800 000 žen po menopauze, v tomto období prožije žena ještě asi třetinu svého života. Velmi nepříjemné je, že 75% žen má v tomto období potíže, z toho 45% o nich říká, že jsou velmi nepříjemné nebo těžké...


Na období přechodu je lepší pohlížet s určitým nadhledem, jednak nelze změnit datum narození, a jednak stáří přináší i určité výhody.

Optimistka to sice má v životě vždycky snazší, ale učit se a naučit se najít v každé situaci její lepší stránku může každá žena. Jinak totiž otrávíme život sobě, partnerovi i dětem. Pravda, síly nám sice začnou ubývat, ale můžeme si pomoci životními zkušenostmi a větším zapojením členů rodiny. I na odeznění menstruace se dá dívat z lepší stránky. Nemusíme na ni brát zřetel při výběru dovolené, nejsme nijak omezeni a hlavně v žádném případě nehrozí další těhotenství. Některá z nás zase těžce snáší přibývající vrásky. Ty můžeme vidět jako záznam našeho života, jako naše výhry i prohry nebo jako příkoří. Pokud nám hodně vadí, pomůže kosmetička nebo estetická chirurgie.

Estrogeny nás chrání

Nedostatek tohoto hormonu zasáhne také kosti. Jejich přestavba je zpomalena a převažuje úbytek kostní hmoty nad její obnovou, proto dochází k jejímu řídnutí, a právě to je mnohdy příčinou zlomenin kostí. Estrogeny ale také chrání naše srdce a cévy. V klimakteriu, kdy jejich účinky slábnou, až nakonec pominou, jsou ženy stejně jako muži ohroženy infarktem a mrtvicí. Ještě horší je, že u nich mívají tato onemocnění také horší průběh. V neposlední řadě je úbytek tohoto hormonu také dáván do souvislosti s některými typy demence, např. s Alzheimerovou chorobou. Ovšem je třeba připomenout, že vinu za vznik všech těchto onemocnění nelze dávat jen nedostatku hormonů. Podílejí se na nich samozřejmě také dědičnost a hlavně nevhodný životní styl. Je jedno, zda jde o nesprávnou výživu, nedostatek pohybu či škodlivé návyky - kouření, pití alkoholických nápojů.

Pozor na psychiku

Doktorka Mary Shortová z Rock Court Medical Centre v Dublinu, která se této problematice věnuje řadu let a reprezentovala Irsko na 10. světovém kongresu, nám řekla: „Již v období před posledním menstruačním krvácením je výrazně zhoršena psychika žen. Čím déle tento stav trvá, tím se příznaky zhoršují. Přestože neexistuje přímá závislost potíží s hladinou estrogenů, hormonální substituční léčba je výrazně mírní. Jen málo žen ale léky užívá dostatečně dlouho. Mnoho z nich léčbu přeruší, protože nemá dost informací jak o prospěchu, tak o riziku. K přerušení léčby dochází nejčastěji kvůli změnám menstruačního krvácení, případně kvůli možným nežádoucím účinkům přípravku. Ty je třeba minimalizovat výběrem vhodných látek, správnou volbou jejich dávky i terapie.“

Paleta léků je široká

Každá žena si může vybrat podle svého založení. Na trhu jsou jak přípravky přírodní medicíny, tak prověřená léčiva. Momentálně se na našem trhu objevil další přípravek, který rozšíří možnosti hormonální substituční terapie, který ženám v tomto životním období pomůže tuto situaci zvládnout. Jednak zmírňuje obvyklé potíže v klimakteriu a kromě toho pozitivně ovlivní mozkové funkce i spánek. Jeho účinky se projeví i na našem vzhledu. Naše proporce zůstanou ženské a ani tělesná hmotnost se nám nezmění. Pomůže nám vyřešit i poměrně častý problém a zdroj estetických potíží - nadměrné vypadávání vlasů či knírek na horním rtu.

Nepříjemné potíže má 45 procent žen

Lidský život se stále prodlužuje, ženy i muži žijí déle. Bez ohledu na délku našeho života je činnost vaječníku naprogamována jen na určitou dobu, která se za 2000 let prakticky nezměnila. Menstruační cyklus se stává nepravidelným a posléze zcela vymizí. U nás žije zhruba 1 800 000 žen po menopauze, v tomto období prožije žena ještě asi třetinu svého života. Velmi nepříjemné je, že 75 % žen má v tomto období potíže, z toho 45 % o nich říká, že jsou velmi nepříjemné nebo těžké. Asi 50 až 60 % žen trpí psychickými příznaky (nespavostí, nesoustředí se, jsou podrážděné, mají deprese a poruchy paměti). Tyto ženy jistě uvítají přípravek s estradiolem a dienogestem, o kterém na kongresu hovořil vídeňský psychiatr Bernd Saletu, který uvedl: „Analýza jednotlivých fází spánku prokázala, že kombinace těchto látek zlepšuje jeho kvalitu a významně zmírňuje i dechové poruchy v jeho průběhu. Další speciální vyšetření svědčí o tom, že má pozitivní vliv na psychické funkce, jako pozornost, soustředění i schopnost zapamatovat si.“ I když hormonální substituční léčba není všemocná, je třeba o ní uvažovat. Lékař však musí své pacientky pravidelně posílat na mamografické vyšetření a samozřejmě i další potřebná vyšetření. To znamená každý rok. Pokud je žena takto sledována, pak je na tom daleko lépe než ženy, které sice na jedné straně nic neužívají, i přesto, že se necítí dobře, ale na druhé straně nechodí ani na preventivní prohlídky.

Důsledky hormonálních změn

Úbytek či chybění estrogenů a relativní nadbytek androgenů se nejčastěji projevuje jako klimakterický syndrom

* návaly, noční pocení, bušení srdce,

* úzkost, změny nálad, ztráta sebevědomí, plačtivost, popudlivost, ztráta libida,

* zhoršení schopnosti se soustředit a rozhodovat,

* nespavost,

* zhoršení paměti a schopnosti podržet si v mysli novou informaci a vybavit si ji.

Nedostatek estrogenu se projeví

* ztenčováním a vysycháním kůže a sliznic,

* urychlenou tvorbou vrásek,

* vysycháním očních spojivek, pálením a svěděním očí z nedostatku slz,

* suchostí a ztenčováním poševní sliznice, což způsobuje bolest při sexuálním styku,

* objevují se potíže s udržením moči, ty vznikají ochablostí močového měchýře a svalů pánevního dna.

Jana Herodková, Právo, 17.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?