Klinice ORL na Vinohradech hrozí zavření

14. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle plánu ministra a primátora by péči o pacienty převzala vojenská nemocnice. Té se na to nikdo nezeptal.


Pouhé dva dny po prohlášení primátora Bohuslava Svobody (ODS) a ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) se začínají hroutit opatření ve zdravotnické péči v metropoli, kterými chtěli Pražany uklidnit.

Jako první se ozvali lékaři z vinohradské nemocnice z kliniky ORL, kde jich z devíti odchází šest, proti prezentovanému řešení přenesení léčby do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. „Nestačili jsme se divit prohlášení pana ministra a primátora, protože pan primář ORL Navara z vojenské nemocnice okamžitě tyto zprávy dementoval. Nikdo to s ním neprojednával, jinak by věděli, že to nepřichází v úvahu. Nemají kapacity, a navíc neléčí dětské pacienty. Nechápu tedy, jak na to pan ministr přišel,“ svěřila se deníku Právo Jana Voldánová, lékařka z oddělení ORL vinohradské nemocnice.

Proti je i střešovická nemocnice. „Ústřední vojenská nemocnice se nezavazovala a ani nevedla jednání o tom, že bychom měli převzít do péče pacienty ORL z Vinohrad. Naše nemocnice se nevěnuje pediatrii, tedy na ORL nejsou ošetřováni dětští pacienti,“ potvrdila mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke.

„Konkrétní jednání neproběhla. Pomoci se nebráníme, ale musíme vycházet z kapacitních možností a limitů ústřední nemocnice,“ reagoval Vladimír Lukovský, mluvčí ministerstva obrany, které je zřizovatelem nemocnice. Přesto se na úterní konferenci jak ministr, tak primátor oháněli v Praze řešením krizové situace s pomocí vojenské nemocnice a Nemocnice Na Homolce.

„Koordinaci by měl mít na starosti zdravotní odbor hlavního města Prahy. Jednání u pana primátora se účastní ředitelé nemocnic na území města Prahy. Podle mých informací se bohužel žádný zástupce vojenské nemocnice nezúčastnil,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

„Tato situace není kritická, ale katastrofální. Už před týdnem jsem měl informovat kolegy, aby věděli, že pokud nestáhnou výpovědi, nebude se nikdo shánět na jejich místa. A to se také dnes stalo. Nemocnice vypsala nabídky pracovních míst na chirurgy, anesteziology, ale na odborníky ORL ne. Anesteziologů od nás odešla polovina, chirurgů šestnáct z šestadvaceti, ti provoz v této sestavě vydrží, než se zhroutí, tak 10 až 14 dní, ale ORL nezvládne fungovat ani 24 hodin,“ popisuje budoucnost vedoucí lékař kliniky ORL FN na Královských Vinohradech Aleš Hahn.

Kdyby totiž došlo na nejhorší a provoz kliniky, která ročně ošetří 30 000 pacientů, byl ukončen, postihne to nejen pacienty ze spádové oblasti, kterých je zhruba 2,5 miliónu.
Ochromen bude i provoz dětské plastické chirurgie, a hlavně provoz jednoho ze dvou traumacenter v Praze.

„Traumacentrum musí totiž zůstat komplexní, což by bez ORL nebylo, a tak by zůstal jen Motol a Střešovice, které jsou schopné tuto službu částečně zajistit. To může mít za následek, že lidé s těžkými zraněními prostě nedojedou. Nad námi už není další specializované centrum. Pak už je jenom hřbitov. Navíc vedení nemocnice tím, že by ztratilo naše oddělení, riskuje desítky miliónů, které na traumacentrum dostávají,“ komentoval situaci chirurg Miloš Voleman s tím, že hrozící zrušení kliniky ORL vnímá jako pokus o exemplární potrestání.

Likvidační postoj vedení nemocnice zaskočil i další ze sloužících lékařek.
„Akci Děkujeme, odcházíme pochopitelně chceme podpořit, nejde ani tak o ty platy, ale o celý systém. Ale nechceme potopit oddělení. Byla jsem v šoku, když jsem zjistila, že na naše místa ani žádné nabídky v inzerátech nevypsali,“ řekla Právu jedna z odcházejících lékařek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?