Klinika v USA vyhrála spor o přenos rakoviny při transplantaci

30. 5. 2010 10:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Newyorský soud v pátek rozhodl, že klinika nenese vinu za smrt pacienta, který zemřel po transplantaci ledviny na rakovinu, jíž trpěla dárkyně orgánu. Vdova po Vincentovi Liewovi po klinice žádala odškodnění ve výši tří milionů dolarů (62 milionů korun).


Sedmatřicetiletý Liew trpěl cukrovkou a ledvina mu byla transplantována v únoru 2002. Dárkyní byla žena, která zemřela na mrtvici, ale měla také rakovinu dělohy, což se zjistilo až po pitvě. Lékař, který transplantaci provedl, se o její rakovině dověděl až šest týdnů po operaci. Domníval se, že šance přenosu rakoviny, která postihuje ženy, je velmi malá. Liew si proto nejdřív rozhodl ledvinu ponechat, vyoperovat si ji nechal až v srpnu, ale o měsíc později zemřel na rakovinu získanou z těla dárkyně.

Vdova argumentovala tím, že klinika NYU Langone měla vynětí orgánu doporučit okamžitě. Zařízení patří k největším transplantačním klinikám v USA, za minulých 21 let se v něm provedlo 1300 transplantací jater a ledvin.

Lékaři se bránili tím, že riziko nezatajili, že brali ohled na pacientovo původní přání a že transplantovaný orgán pečlivě kontrolovali a pátrali po známkách rakoviny. Opakovaná vyšetření nic neodhalila, rakovina se zjistila až po odnětí ledviny.

Klinika přiznala, že zhoubné onemocnění pocházelo z transplantovaného orgánu, ale nechala případ posoudit ještě specialistou-onkologem. Ten dospěl k závěru, že Liew asi trpěl rakovinou imunitního systému, která se někdy u pacientů po transplantacích objeví. Onkolog, který případ posuzoval v zájmu vdovy, dospěl ale k závěru, že Liew zemřel na stejný druh rakoviny jako dárkyně.

Její rodina přiznala, že dala k transplantaci také ženino srdce a další orgány. Jejich příjemce se zatím nepodařilo dohledat. Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí odhaduje, že jedno procento darovaných orgánů přenese na příjemce nemoci dárců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?