Kliniky v USA prý přicházejí o blízkovýchodní pacienty

10. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčbu v cizině ročně podstupuje např. 4000 Kuvajťanů. Mnoho z nich se místo pro USA nyní rozhoduje pro Británii, Německo, Francii i ČR, neboť mají kvůli zpřísněným protiteroristickým opatřením velké potíže získat víza do USA...


MINNEAPOLIS (USA) - Občané zemí Blízkého východu mají kvůli zpřísněným protiteroristickým opatřením stále větší potíže získat víza pro vstup do USA. Týká se to i nemocných, kteří se dosud jezdili léčit na americké kliniky. Mnozí jsou v situaci, která nesnese odkladu, a hledají náhradní řešení v evropských státech včetně České republiky, uvádí agentura AP.

Prestižní americké kliniky jako Mayo v Rochesteru přicházejí o mnoho peněz. Loni tato nemocnice ve srovnání s rokem 2001 ztratila polovinu blízkovýchodních pacientů.

Po atentátech ze září 2001 americké bezpečnostní agentury pečlivě ověřují žadatele o víza a vyřizování v některých případech trvá i dva měsíce. Pro vážně nemocného je to ale příliš dlouho.

Léčbu v cizině na příklad ročně podstupuje 4000 Kuvajťanů. Mnoho z nich se místo pro USA nyní rozhoduje pro Británii, Německo, Francii i Českou republiku, tvrdí doktor Ahmed Ajáf z kuvajtského ministerstva zdravotnictví. Podobně se podle něj chovají obyvatelé dalších blízkovýchodních států.

Americký konzulát v Kuvajtu proto začal vízovou proceduru urychlovat, ale s průtahy musí stále počítat muži ve věku od 16 do 45 let. Muži z arabských zemí, kterým je víc než 26 let, musí po příjezdu do USA americkým úřadům hlásit každou změnu adresy.

Těžce nemocní jsou ochotni za léčbu nebo operaci v USA draze zaplatit. Desítky tisíc dolarů za bypass, stovky tisíc za transplantaci jater a milion za transplantaci kostní dřeně nebo srdce. Z jejich léčby mají zisk i hotely a restaurace poblíž klinik. Kuvajt dává osobám, které pacienta do ciziny k zákroku doprovázejí, 120 dolarů na den. Mnozí nemocní zůstávají na doléčení v zahraničí i víc než rok.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?