Klíšťata na jihu Čech nakazila výrazně více lidí než loni

19. 9. 2011 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Klíšťata na jihu Čech letos nakazila výrazně více lidí než loni touto dobou. Hygienici evidují už 142 případů onemocnění lymeskou borreliózou, což je o 46 víc než v předcházejícím roce, a 114 případů nebezpečné klíšťové encefalitidy. Loni do poloviny září tuto nemoc dostalo o 70 lidí méně. Vyplývá to z informací krajské hygienické stanice.


Na infikovaná klíšťata by si měli lidé dát pozor hlavně na Jindřichohradecku a na Českobudějovicku. Pokud nejsou očkovaní, měli by před vstupem do lesa a křovin určitě použít repelent, případně klíšťata po návratu domů okamžitě odstranit.

Právě na Českobudějovicku onemocnělo v rámci kraje nejvíce lidí nebezpečnou klíšťovou encefalitidou, a to 24. Nejvíce nemocných s borreliózou hygienici evidují tradičně na Jindřichohradecku, kde ji mělo 61 lidí.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky jako únava, bolesti hlavy, svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost, zvracení a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný a hrozí postižení míchy, infekce může skončit i smrtí.

Borrelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky.

Jižní Čechy patří dlouhodobě k největším přírodním ohniskům nákazy v Evropě. Loni v Česku klíšťovou encefalitidou onemocnělo 259 lidí, z toho 35 procent v Jihočeském kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?