Klíšťata už letos zaútočila

30. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Klíšťata už letos zaútočila. První dva pacienti, kteří onemocněli nebezpečnou encefalitidou, leží od minulého týdne na infekční klinice Fakultní nemocnice v Plzni. "Zatímco loni přijala klinika prvního pacienta 30. dubna, letos...


Plzeň - První dva pacienti leží na infekční klinice plzeňské nemocnice. Lékaři varují před neopatrností.

jsme první nemocné zaznamenali až téměř s měsíčním zpožděním,“ uvedla včera mluvčí nemocnice Renata Veselá.

Za rok plzeňská klinika hospitalizuje přibližně 80 případů této choroby, z toho asi pět pacientů postihne těžká forma zánětu. Ta končí ochrnutím všech končetin, častěji však pouze horních, a pro člověka i ztrátou soběstačnosti. Loni zemřel v Plzeňském kraji na následky této choroby jeden pacient, za posledních devět let pak sedm.

Léčba nemoci trvá v ideálním případě dvanáct týdnů. Ještě přibližně stejně dlouhou dobu trvá, než se postiženým vrátí tělesná kondice. V nemocnici zůstává infikovaný člověk nejméně dva týdny.

„U pacientů, kteří při závažnějším průběhu onemocnění utrpí poruchu dýchání nebo ztratí vědomí, trvá léčba i osm až dvanáct měsíců. Lidé by proto neměli podceňovat význam očkování,“ řekla včera Věra Štruncová, lékařka infekční kliniky plzeňské fakulní nemocnice. Vakcínu je možné aplikovat u zdravých lidí celoročně. Trvá ale šest týdnů, než se člověk stává po prvních dvou dávkách odolným. Proto lidé, kteří podstoupí očkování nyní, budou před nákazou ochráněni až v půli července.

„To určitě stojí za zvážení,“ dodala Štruncová. „Ze zkušeností víme, že rodiče nechávají očkovat zejména své děti a na sebe zapomínají. Přitom nemoc má u dětí lehčí průběh než u dospělých,“ uvedla lékařka.

Plzeňský kraj patří v Česku mezi oblasti s největším výskytem klíšťové encefalitidy. Riziková jsou zejména okolí Šťáhlav, Štěnovic, Rokycan, Nepomuka, Sušice, Horažďovic, Klatov, Švihova, Domažlic, Hracholusek, Tachova a také samotná Plzeň. Klíšťata se totiž vyskytují i v plzeňských parcích.

Virus se na člověk přenáší už po dvou hodinách od přisátí klíštěte. Proto je tak důležité se pravidelně po návratu z přírody prohlížet, převléci a případně i osprchovat.

„Také odstranění klíštěte by mělo patřit mezi základní dovednosti předávané rodiči dětem,“ řekla Štruncová. V zásadě platí, že klíště bychom měli odstraňovat pinzetou a ránu dezinfikovat nejlépe jodisolem. Pak je lhostejné, kterým směrem klíštětem točíme, či zda je zakápneme olejem. Osvědčený, tak říkajíc babsky jednoduchý způsob, který zvládne každý, je lehce třít klíště namočeným, nejlépe rozměklým mýdlem. Za chvíli se uvolní samo.

HELENA DOBRÁ, Plzeňský deník, 30.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?