Klíště letos poprvé zabíjelo

12. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet nakažených klíšťovou encefalitidou je v západních Čechách letos vyšší než loni. Lékaři dokonce očekávají druhou vlnu, která by mohla přinést vyšší nemocnost na tuto chorobu a lymskou boreliózu...


V ČR je letos první případ úmrtí na klíšťovou encefalitidu, kterou přenášejí nakažená klíšťata. Obětí je starší muž ze Sokolovska. Právu to potvrdil ve středu docent Petr Pazdera, epidemiolog Krajské hygienické stanice v Plzni. „Jde o staršího muže. Měl několikrát infarkt a při onemocnění klíšťovou encefalitidou jeho srdce již zatížení neuneslo a zemřel víceméně při klíšťové encefalitidě na infarkt,“ uvedl docent Pazdera. Dodal, že „kdyby ji neměl, nezemřel by.“ Případ se stal v červnu, ale po dlouhých ověřováních se teprve nyní dostal do hlášení. Není ani známo, ve které lokalitě se muž nakazil, ale na Sokolovsku je tradičně klíšťat hodně. Pazdera potvrdil, že počet nakažených klíšťovou encefalitidou je v západních Čechách letos vyšší než loni.

Počet nemocných stále přibývá

Lékaři dokonce očekávají druhou vlnu, která by mohla přinést vyšší nemocnost na tuto chorobu a lymskou boreliózu. Hygienici již kolem vodních toků dělají rozbory, aby zjistili, kolik klíšťat je. Teplé a vlhké počasí jim přeje. Tradičně nejvíc klíšťat je v povodí Vltavy, ale i Berounky a Labe a dále na Jižní Moravě a v severních Čechách. „Každoročně na podzim stoupá počet nemocných, kteří se nakazí od klíšťat. Letos tomu určitě také tak bude,“ sdělil Právu ve středu doktor Čestmír Beneš ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Vlnu nových onemocnění čeká během září a října. Podle Beneše od začátku roku do 8. září klíšťovou encefalitidou onemocnělo 362 občanů, což je o 75 víc než ve stejném období loňského roku. Boreliózou bylo postiženo 1991 pacientů, což je o 310 víc než ve stejném období roku 2001. „Nejvíc případů klíšťové encefalitidy máme v Jihočeském kraji, kde je hlášeno 109 nemocných, z toho jen za poslední týden jich přibylo jedenáct. Ve Středočeském kraji je hlášeno již 50 případů, na Plzeňsku 47 a v Praze 38. V celé republice za poslední týden přibylo 31 případů, což je o 6 víc než za stejný týden loňska. Je to nejvyšší týdenní výskyt za celou sezónu a je možné, že v příštích týdnech bude i překonán,“ řekl Beneš. Nejméně nemocných je na Karlovarsku a Liberecku, vždy po čtyřech případech. Nejvíce nemocných lymskou boreliózou mají od začátku roku ve Středočeském kraji, a to 450. Za poslední týden jich přibylo 16.

Václav Pergl, Právo, 12.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?