Koalice stojí na dohodě o zdravotnictví

5. 11. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozdílné názory na budoucnost regionálního zdravotnictví mohou v brzké době přinést změny ve složení karlovarské krajské koalice. Zástupci krajské koalice složené z ČSSD, KSČM a hnutí Doktoři za uzdravení společnosti se kvůli tomu sejdou ve čtvrtek 12. listopadu.


Setkání, které může podle kuloárních informací při přetrvávajících neshodách zahájit odchod doktorů z krajské koalice, bude předcházet schůzka všech zainteresovaných stran u kulatého stolu v pondělí 9. listopadu.

Tady se sejdou nejenom politici, ale také například vedení krajských a soukromých nemocnic v regionu, starostové dotčených měst, ale také zástupci Sokolovské uhelné a místních stavebních firem, které by chtěly financovat výstavbu nové nemocnice.

Neshody v koalici panují ohledně budoucí struktury nemocnic v kraji a v pohledu na způsob výběru nového generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice (KKN) a jejího řízení.

„V případě, že naše hlasy nebudou absolutně vyslyšeny a zdravotnictví se bude dál vyvíjet směrem, za který nebudeme moci nést již zodpovědnost, tak z toho vyvodíme závěry,“ uvedla karlovarská krajská radní Berenika Podzemská (Doktoři) na otázku Práva, zda uvažuje o odchodu z vedení kraje. „Nikdy není ale nic tak horké, jak se zdá. Já věřím, že zvítězí fakta nad emocemi,“ dodala.

V zachování koalice věří i hejtman Josef Novotný (ČSSD). „Změnu koalice nechci komentovat,“ uvedl. „Hnutí Doktoři odvedlo dobrou práci při tvorbě strategie krajského zdravotnictví. Politika je o domluvě a o kompromisu. Já předpokládám, že k němu budeme schopni dojít,“ dodal.

Předmětem dohad v krajské koalici je podle Podzemské budoucí struktura nemocnic v regionu. „Hejtmanovy návrhy ohledně zdravotnictví jsou jiné než ve schválené strategii zdravotnictví,“ uvedla Podzemská, která s těmito hejtmanem navrhovanými změnami seznamuje zdravotníky v jednotlivých krajských nemocnicích.

„Podle již schválené koncepce zdravotnictví se dvě nemocnice, v Sokolově a v Karlových Varech, sloučí do jedné nové nemocnice, což vyřeší zásadní problém s nedostatkem personálu,“ vysvětlovala Podzemská.

Podle Novotného ale není možné rušit kvůli nové nemocnici žádnou dosavadní. „Nikde v usnesení kraje to není,“ uvedl. „Navíc personální situace v Karlovarské krajské nemocnici se lepší, protože sester i lékařů přibývá,“ dodal s tím, že pohledy v koalici se liší také v návrzích způsobu výběru nového generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice.

„Vytvořili jsme skupinu ze zástupců všech koaličních stran, aby to vyřešila,“ uvedl.
Už v průběhu minulého týdne se vedení kraje veřejně dohadovalo, kde by měla nová nemocnice stát.
Zatímco Novotný upřednostňuje místo u Sokolova, Podzemská u Karlových Varů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?