Koalice v Olomouckém kraji se otřásla

13. 2. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Otřes v koalici ČSSD, ODS a KDU-ČSL v Olomouckém kraji vyvolala ve středu ve Sněmovně schválená změna v regulačních poplatcích ve zdravotnictví, jež ulevuje od placení jen některým skupinám obyvatel. Ve čtvrtek se kvůli tomu uskutečnilo mimořádné koaliční jednání...


Na tiskové konferenci svolané původně k představení programového prohlášení krajské vlády to novinářům řekl olomoucký hejtman Martin Tesařík (ČSSD). Původní téma tiskovky bylo podle něj o týden odloženo.

Sociální demokracie chce, aby jí její koaliční partneři pomohli získat ve Sněmovně podporu pro plošné zrušení poplatků, a to podle návrhu, který tu chce ČSSD předložit. Představitelé ODS ani KDU-ČSL zastoupení v krajské radě sice o ovlivňování poslanců neuvažují, protože by to podle nich mělo jen malý dopad na jejich rozhodování, ale s plošným zrušením poplatků, pokud k němu dojde, problém nemají.

„Naším cílem je úplné zrušení všech regulačních poplatků. Týdenní odklad představení programového prohlášení chceme využít k jednání, aby naši partneři působili na své kolegy v Poslanecké sněmovně. Předpokládám, že se na programovém prohlášení za ten týden nic podstatného nezmění,“ uvedl Tesařík s tím, že případná změna architektury krajské koalice je otevřená.

Již v koaliční dohodě se partneři zavázali zajistit hrazení regulačních poplatků ve zdravotnických zařízeních kraje až do doby jejich případného zrušení. Hejtmanství má na to v krajském rozpočtu vyčleněno 50 miliónů korun. Koaliční strany se také zavázaly v rámci zákonodárné ini -ciativy krajů navrhnout takové změny zákonů, které povedou ke zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Příslušný legislativní návrh již krajští radní schválili.

„Vždy jsme se drželi koaliční smlouvy a hodláme tak učinit i nyní,“ řekl Právu náměstek hejtmana Ivan Kosatík (ODS) s tím, že apelovat na vlastní poslance, aby podpořili zrušení poplatků, není součástí koaliční smlouvy.

„Krajskou koalici může ohrozit jen to, kdyby ji některý z partnerů nedodržel,“ dodal Kosatík s tím, že je neobvyklé vyžadovat něco, co je stejně jen těžko kontrolovatelné. „Za kontrolu bude možno považovat hlasování ve Sněmovně,“ sdělil k tomu Právu Tesařík.

O tom, že koaliční dohodu plní i lidovci, je přesvědčen náměstek hejtmana Pavel Horák (KDU-ČSL). „Je pro nás obtížné zorientovat se v tom, proč to ČSSD dělá,“ okomentoval narychlo svolané koaliční jednání. Podle něj nemá smysl ani řešit výroky ze Sněmovny. Sociálním demokratům se na středeční schůzi nelíbilo vyjádření poslance KDU-ČSL Pavla Severy, v němž uvedl, že Pardubický kraj hradí za občany poplatky na úkor investic. Kritizoval i další hejtmany. Proti tomu se důrazně ohradil Tesařík. „Peníze na zdravotní poplatky se podařilo zajistit z úspor krajského úřadu a jejich hrazení není na úkor investic či něčeho jiného,“ zdůraznil hejtman. Podle něj existují úzké vazby mezi krajskou a vládní politikou. V této souvislosti kritizoval mj. přístup ministerstva práce a sociálních věcí k tíživé situaci sociálních zařízení, jejichž zřizovatelem je Olomoucký kraj.

ČSSD získala při loňských volbách v pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu 27 mandátů. K většině, aby mohla vládnout sama, jí chybělo jediné křeslo. Koalice tří stran disponuje 45 hlasy. V krajské radě je osm sociálních demokratů, dva členové ODS a jeden lidovec.

Miloslav Hradil, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?