Kognitiva v roce 2014

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

V průběhu X. sjezdu psychiatrické společnosti ČLS JEP se uskutečnilo satelitní sympozium zaměřené na léčbu demence, zejména Alzheimerovy choroby. Přehled současných léčebných možností a novinky v terapii tohoto neurodegenerativního onemocnění prezentoval doc. MUDr. Roman Jirák, CSc., z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.




Alzheimerova choroba (ACH) je chronické onemocnění charakterizované poklesem kognitivních funkcí: myšlení, paměti, úsudku. Bývá nejčastější příčinou demence a vede k postupné závislosti nemocného na ostatních. Onemocnění zatím není kauzálně vyléčitelné, ale s pomocí některých farmak, především kognitiv, je možné zpomalit jeho progresi a zmírnit symptomy.
Jak uvedl přednášející, nemoc se vyvíjí plíživě a její průběh lze rozdělit do tří stadií: První – preklinické – je asymptomatické. V dalším – predementním – se objevují mírné kognitivní deficity. Ve třetí fázi se pak plně manifestuje demence.
Mezi hlavní neuropatologické mechanismy rozvoje ACH se počítají tvorba, oligomerace a ukládání betaamyloidu, degenerace intraneuronálního tau-proteinu, tvorba neurofibrilárních tangles (košíčků, uzlíčků), deficit centrální acetylcholinergní transmise, excitotoxicita, oxidativní stres, porucha funkce mitochondrií, zánět a další neurodegenerativní změny, jejichž výsledkem je snížení neuroplasticity. To je pak podkladem vlastního syndromu demence.

Léčba demence

„V léčbě demence se uplatňují látky zlepšující kognitivní funkce – kognitiva, působící jako antidementiva. V současnosti jsou používána především pro léčbu Alzheimerovy choroby. Jedná se o léčiva symptomatická, modifikující průběh nemoci. V posledních 10 letech se bohužel nedostaly do praxe žádné nové antialzheimerovské léky,“ konstatoval docent Jirák. Mezi kognitiva se řadí inhibitory acetylcholinesteráz (AChE-I) a antagonista glutamátergních NMDA receptorů – memantin.

Anticholinergika

AChE-I se indikují především u Alzheimerovy choroby. Zdravotní pojišťovny hradí tuto léčbu v rozmezí skóre testu MMSE 13–25 bodů. „Nejčastěji užívaným AChE-I je donepezil, který je dobře snášen, zejména po stránce gastrointestinálních příznaků. Užívá se u lehkých i těžších demencí, včetně smíšených alzheimerovských demencí s vaskulární složkou. Studie ukázaly významnou redukci neuropsychiatrických symptomů při léčbě donepezilem,“ upřesnil docent Jirák.
Rivastigmin je vedle ACH vhodný i pro léčbu parkinsonské demence. Má více nežádoucích účinků ze strany zažívacího traktu, tuto nevýhodu však odstraňuje náplasťová forma léku. Galantamin je k dispozici ve formě s pomalým uvolňováním, umožňujícím dávkování 1x denně. „Výraznější opatrnosti je třeba při nasazení u pacientů s bradykardií,“ upozornil autor sdělení v souvislosti s bradykardizujícím efektem léku.

Blokátory NMDA receptorů

Z blokátorů NMDA se v léčbě středních a těžších stadií Alzheimerovy choroby využívá memantin. Lék příznivě ovlivňuje kognitivní funkce, aktivity denního života i behaviorální a psychologické příznaky demence, zejména chování. Pojišťovny hradí léčbu v rozmezí hodnot MMSE 6–17, v případě intolerance inhibitorů acetylcholinesteráz v rozmezí 6–19 bodů. „Příznivý efekt v léčbě Alzheimerovy choroby byl prokázán u léčebné kombinace memantinu a AChE-I. Výhodou je její působení dvěma rozdílnými mechanismy bez vyššího rizika nežádoucích účinků, nevýhodou pak finanční nákladnost této kombinace,“ dodal docent Jirák.

Další léčebné možnosti

Pozitivní efekt na kognitivní funkce byl prokázán u Extractum ginkgo biloba (EGb761), avšak podstatně slabší než u kognitiv. Lék je vhodný pro počáteční stadia demence nebo jako podpůrný prostředek při současném užívání kognitiv. V praxi je třeba podávat vysoké dávky – 240 mg/den! U dalších farmak (piracetam, lecitin, námelové alkaloidy, cinnarizin…) nebyla prokázána dostatečná účinnost. Léčbu ACH je podle sdělení přednášejícího nezbytné pojímat komplexně a kromě farmakoterapie zařadit i psycho-socioterapii, dbát na udržení dobré tělesné formy, výživu, hydrataci a aktivaci pacienta a nezapomínat na léčbu somatických nemocí.

Vývoj nových léčiv

Vývoj nových farmak pro léčbu ACH se zaměřuje na několik cílových oblastí: a) zamezení tvorby, oligomerace a polymerace beta-amyloidu a tvorby plaků, b) ovlivnění degradace tau-proteinu a tvorby párově helikálních filament, c) předcházení dysfunkci a smrti neuronů.
Novinkou na českém trhu je generický donepezil (Kognezil) a memantin ve formě tablet rozpustných v ústech (Zenmem). Jedná se o jediný orodisperzní memantin na trhu vhodný pro všechny pacienty trpící Alzheimerovou chorobou, zejména pak pro ty, kteří mají problémy s polykáním nebo nechtějí pít.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?