Kojení novorozenci se častěji budí ze spánku. To je chrání před SIDS

18. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Australští výzkumníci sledovali souvislost mezi kojením novorozenců a průběhem spánku. Zjistili, že u dětí ve věku od dvou do tří měsíců, které matka kojí, existuje větší pravděpodobnost, že se během noci několikrát vzbudí. Toto zjištění by mohlo přispět k prevenci syndromu náhlého úmrtí novorozenců (SIDS)...


říkají autoři studie, kterou otiskl časopis Archive of Diseases in Childhood.

„Probouzení ze spánku je považováno za důležitý mechanismus přežití, který oběti SIDS postrádají,“ uvedl doktor R.S.C. Horne, vedoucí výzkumného týmu z Monashské univerzity v australské Viktorii. Předchozí studie ukázaly, že schopnost dítěte probudit se ze spánku je u novorozenců se zvýšeným rizikem SIDS oslabena především tím, že dítě spí na břiše nebo jeho matka kouří.

Autoři studie zjišťovali další vlivy na samovolné probouzení dítěte. Zkoumali, jaký má vliv způsob výživy novorozence – tedy to, zda matka dítě kojí nebo mu podává kojenecké příkrmy. Do sledované skupiny bylo zařazeno 43 zdravých, donošených novorozenců ve věku 2-4 týdny, 2-3 měsíce a 5-6 měsíců.

Sledování paradoxního a klidného spánku

Novorozencům, kteří při spánku leželi na zádech, byla aplikována kanyla, která proudem vzduchu navozovala probuzení během klidného spánku („předchůdce“ NREM) a paradoxního spánku („předchůdce“ REM). Výzkumníci porovnali práh probuzení a délku period spánku u kojených a nekojených dětí ve všech věkových skupinách.

Nebyly zjištěny žádné rozdíly mezi prahovými hodnotami probuzení během klidného spánku u kojených novorozenců a novorozenců na příkrmu. Ukázalo se však, že během paradoxního spánku se kojení novorozenci ve věku 2-3 měsíců probouzeli podstatně častěji než stejně staré nekojené děti.

„Tato studie přináší výsledky, které podporují kojení novorozenců v období, kdy je dítě vystaveno riziku SIDS (tedy ve věku od dvou do čtyř měsíců). To, že se totiž dítě budí méně, obzvláště během paradoxního spánku, může oslabovat jeho schopnost patřičně reagovat na život ohrožující stavy,“ uzavírají autoři studie.

ZDROJ:

Breast-Fed Infants More Easily Aroused from Sleep**

**

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?