Kolem stěhování LDN je rušno

19. 1. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
O přesunu léčebny dlouhodobě nemocných z klidného areálu v Novém Boru do budovy českolipské nemocnice uvažuje vedení Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.


Informoval o tom starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (TOP 09) po setkání s Petrem Chmátalem, předsedou představenstva a generálním ředitelem nemocnice, pod jejíž správu novoborská LDN spadá.

„S tímto záměrem vedení města nesouhlasí. Případné zrušení LDN považuji za krok, který jde proti záměrům ministra zdravotnictví. Ten sice připouští snížení počtu nemocnic, ale hovoří rovněž o tom, jak některé nemocnice s aktivními lůžky budou transformovány na zdravotnická zařízení s následnou péčí,“ uvedl Dvořák.

„O zrušení LDN v Novém Boru není zdaleka rozhodnuto,“ ujistil tiskový mluvčí NsP Česká Lípa, a. s., Petr Pokorný a zdůvodnil, že úvaha o převedení lůžek vychází ze současné ekonomické situace.

„Zrušení LDN v Novém Boru je pouze jednou z možností, jak řízení LDN zefektivnit a zlepšit ekonomickou situaci nemocnice,“ podotkl Pokorný. Sjednocení a přesun lůžkového fondu LDN do České Lípy umožní uvolnění prostor po plánovaném sloučení některých lůžkových oddělení nemocnice, což vedení českolipské nemocnice doporučilo i VZP.

Českolipská nemocnice má celkem 60 lůžek následné péče umístěných ve 4. a 9. patře. Stejný počet je v novoborské LDN, kam jsou umísťováni zejména pacienti z Novoborska.

Historie nemocničního zařízení v Novém Boru sahá až do roku 1903, kdy se obce tehdejšího soudního okresu Nový Bor sloučily a vybudovaly nemocnici sloužící celému okresu.

V nynější léčebnu se novoborská nemocnice proměnila už v sedmdesátých letech minulého století. Součástí novoborského areálu jsou dva objekty, v nichž mají ordinace praktičtí lékaři.

Podle novoborské radní a lékařky Evy Hladké (VV) nemocnice historicky do nového Boru patří.
„Byli bychom rádi, kdyby svému účelu dál sloužila, nebo se změnila v jiné zařízení k péči o seniory,“ vyslovila možné řešení Hladká.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?