Kolem transplantací stále nejasno

11. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za neprofesionální, neodbornou a zavádějící označila včera v Poslanecké sněmovně Milada Emmerová (ČSSD) činnost sněmovní komise pro vyšetření činnosti regionálního transplantačního centra Fakultní nemocnice Ostrava i její závěrečnou zprávu. Odmítla ji podpořit. "Délka působení této komise byla příčinou stagnace transplantačních výkonů v celé republice...


Praha - Anonym, který dodal loni sněmovní komisi část chybějící zdravotnické dokumentace, mohl mít podle poslanců zájem na její účelové změně. Za neprofesionální, neodbornou a zavádějící označila včera v Poslanecké sněmovně Milada Emmerová (ČSSD) činnost sněmovní komise pro vyšetření činnosti regionálního transplantačního centra Fakultní nemocnice Ostrava i její závěrečnou zprávu. Odmítla ji podpořit. „Délka působení této komise byla příčinou stagnace transplantačních výkonů v celé republice… Nebudu první, když budu konstatovat, že ostravská kauza a její řešení představuje fatální zakončení života několika potenciálně perspektivních nemocných,“ řekla. V souvislosti s tím, že komise vycházela i ze zdravotnické dokumentace dodané loni ke konci roku anonymem, se podle ní vnucuje myšlenka, že někteří členové komise odesilatele zásilky znají. „Anonymy zpravidla přece házíme do koše,“ podotkla Emmerová. Souhlasil s ní Jiří Maštálka (KSČM). Anonym totiž podle nich mohl mít zájem na účelové změně dokumentace.

Sněmovní komise měla potvrdit nebo vyvrátit spekulace, podle nichž byla v ostravském centru v minulých letech vážně porušována pravidla pro odběr lidských orgánů.

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer byl však se zprávou komise v podstatě spokojen a novinářům řekl, že by jí za její práci chtěl poděkovat. Uvedl, že ministerští úředníci nehodlají přísněji dohlížet na transplantační centra. „Když budeme jen kontrolovat, tak znechutíme chirurgy a celý jejich tým spolupracovníků,“ řekl. Podle něho musejí pravidla dodržovat a dohlížet na ně hlavně nemocnice. Zdůraznil, že to už transplantační centra začala dělat. „Zpřísnila svou kontrolu, začala dbát více na dokumentaci,“ uvedl. Dodal, že vláda se chystá sněmovně v říjnu předložit nový transplantační zákon. Nyní transplantace řeší vyhláška, která je podle Fišera kvalitní.

Komise v minulých dnech rozhodla, že podá dvě trestní oznámení na neznámého pachatele, protože má podezření, že při léčbě dvou pacientů v ostravské nemocnici byl spáchán trestný čin ublížení na zdraví. Komise neprokázala, že by lékaři odebrali orgány od živého člověka. Poslanci budou hlasovat o zprávě zřejmě dnes.

(ika, čtk), Hospodářské noviny, 11.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?