Kolem vojenské nemocnice v Plzni stále nejasno

6. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tahanice o areál vojenské nemocnice v Plzni pokračuje. Zájemců je hned několik, vzájemně se přebíjejí svými záměry. Podle některých informací má největší šanci sloučení areálu s fakultní nemocnicí...


Ani ministerstvo obrany, které někdejší armádní lazaret stále vlastní, ani ministerstvo zdravotnictví, které zase spravuje fakultku, však oficiálně sloučení nepotvrdily.

Ředitelka fakultní nemocnice Jaroslava Kunová už několikrát deklarovala velký zájem o areál.

„Mluvila jsem s ministryní Součkovou, která mi slíbila, že se pokusí situaci s ministerstvem obrany rychleji řešit,“ řekla včera Kunová.

Areál fakultní nemocnice na Borech postupně chátrá a ředitelka by ráda využila budovy vojenské nemocnice, která je v těsném sousedství.

Fakultka nemocnice by provozovala některá současná odborná pracoviště, ale zároveň by ve vojenské po sloučení zrušila duplicitní oddělení. Tím by také splnila požadavky ministerstva zdravotnictví na úsporu lůžek.

Ministerstvo zdravotnictví ale odmítá potvrdit, že by sloučení bylo hotovou věcí. „My jsme jen ministerstvu obrany v současné době dvěma dopisy potvrdili stálý zájem o areál. Žádné rozhodnutí není učiněno,“ sdělila Právu vedoucí tiskového oddělení ministerstva Ilona Slámová..

Kromě fakultní nemocnice usiluje o areál i Plzeňský kraj. Zastupitelstvo potvrdilo svůj zájem už vloni na podzim. Kraj by rád rozšířil svůj vliv na poskytování zdravotní péče v regionu - v současnosti spravuje čtyři okresní nemocnice v Rokycanech, Domažlicích, Stodě a Klatovech.

Konkurenci velké fakultní nemocnici chce zachovat i současné vedení vojenské. Manažeři chtějí areál privatizovat, plán na samostatné fungování mají i doktoři chirurgického oddělení.

Objevil se také záměr, podle nějž by mohlo z některých v areálu vzniknout zařízení pro vojenské veterány - rehabilitace, domov důchodců, léčebna dlouhodobě nemocných.

Ministerstvo obrany sice už dávno rozhodlo o převedení areálu pod civilní sektor, jednalo s ministerstvem zdravotnictví, ale dosud se nerozhodlo.

„Sloučení s fakultní nemocnicí je stále jen jednou z možných variant. Potvrzeno rozhodně nic není,“ potvrdil Právu Miroslav Šindelář z tiskového oddělení ministerstva.

Jasněji by v bitvě o areál mohlo být v polovině roku. Armáda definitivně přestane na provoz nemocnice přispívat na konci prosince.

Václav Kozák, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?